Elzárhatják a teljes aligai balatoni partszakaszt a turisták és a helybéliek elől. Legalábbiss úgy tudni, hogy már parcellázzák a Club Aligát Balatonvilágoson. Az önkormányzat és a helyiek azonban továbbra is igény tartanak a hét hektáros területre.

10 milliárdos támogatás

A korábbi tulajdonosok 2007-ben 5,5 milliárd forintért jutottak hozzá az üdülő-komplexumhoz, majd újabb befektetők 2019-ben 4,4 milliárdért vásárolták be magukat a Pro-Mot nevű tulajdonos cégbe, amely azóta több részletben 10 milliárd forintnyi támogatást kapott a Kisfaludy-programból Club Aliga fejlesztésére – írja a Magyar Narancs.

Az Alkotmánybíróság nem állt a helyi szövetség mellé

Az Alkotmánybíróság ráadásul elutasította azt a panaszt, amiben a Club Aliga kiemelt beruházás státuszának eltörlését kérték – hangzott el az Aligai Fürdőegyesület hétvégi közgyűlésén. Ez azért lett volna fontos, mert 7 hektárnyi közterület (utak, parti sétányok, móló, vízparti közpark) egy 2013-as, a Club Aliga akkori tulajdonosai és az önkormányzat között létrejött szerződés szerint járna a helybélieknek a hajdani pártüdülő 47 hektáros területéből. Legalábbis a képviselő-testület néhány tagja így látja.

Nincs tájékoztatás?

Bukovszki András, aki tagja a világosi képviselő-testületnek és az Aligai Fürdőegyesület alelnöke úgy fogalmazott: se a Club Aliga fejlesztési elképzeléseiről, se az egész nyárra a Club Aligába szervezett koncertekről nem kap tájékoztatást a falu. Kudarcnak nevezte, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a panaszt, amiben a Club Aliga kiemelt beruházás státuszának eltörlését kérték.

Az Alkotmánybíróság döntése

Az egyesület nem közvetlenül érintett, sem a tagjai, sem az önkormányzat nevében nem terjeszthet elő alkotmányjogi panaszt
– egyebek mellett ezzel indokolta az Alkotmánybíróság június 24-i keltezésű határozatában a panasz elutasítását.

Már parcelláznak

A tiltakozások ellenére már januárban megindult az úgynevezett Club Aliga egyik részének felparcellázása, ott, ahol hajdanán a pártelit nyaralói voltak (így Rákosié, majd Kádáré is), a vízig érő telkeket alakítanak ki. A helyiek attól tartanak, hogy a strandot is felparcellázhatják, minden eddigi szabályozás érvényét veszíti.

Egyelőre senki nem tud semmit

A Club Aligát tulajdonló Pro-Mot cég új gazdái még a Nemzeti Vagyonkezelő kérdésére sem nyilatkoztak, mi a szándékuk a nem tulajdonba, csak vagyonkezelésükbe került, zömmel parti területekkel, azzal a 10 hektárral, amelyből 7-re igényt tartanának a helyiek is. Ahogy a július 3-i fürdőegyleti közgyűlésen mondták: valóságos kis magyar csoda volna, ha végül az bizonyosodna be, hogy nem is a világ sötét oldalán lakunk.

Botrány volt egy gigaépületből

Beruházások a környezetben

Amint arról a BalatonKörnyéke.hu híroldalon is több ízben beszámoltunk, óriási beruházások zajlanak a Balaton-parton, az építkezéseken pedig gyanúsan sok a szabálytalanság. Ezek a fejlesztések sok százmilliós támogatásokat kaptak, a látványtervek pedig egyáltalán nem illenek bele a tóparti környezetbe, ami miatt a helyiek és a nyaralók is felemelték a hangjukat.

Összefogtak

Mivel a hatalmas beruházások sokaknak nem tetszett, ezért megmozdultak a civilek, és megalapították a Nagy Tavak Koalíciót, hogy megvédjék a magyar tavakat és természetvédelmi szempontok alapján figyelemmel kísérjék a rejtélyes turisztikai beruházásokat – írta még márciusban a Telex.

Nem csak a Balatonon építkeznek

A civil szervezetekből álló csoport nemcsak a Balatont védené a túlzó és feleslegesen pazar épületektől, hanem más magyar tavakat is, mivel máshol is hasonló a helyzet. Az alapítók szerint ugyanis a Balaton mellett a Fertő, a Velencei- és a tatai Öreg-tavat is veszélyeztetik az óriásberuházások.