Monumentális, hétemeletes, 92 lakásos társasházkomplexum miatt zúgolódnak a helyiek Balatonaligán. A csendes, békés utcák tőszomszédságában épülő lakópark nem illeszkedik bele a tájba, rontja a balatoni összképet és még el is zárja a nyaralókat a tóparttól.

Hatalmas építkezés zajlik

Óriási társasházat építenek a Balaton partján, és az épületben nemcsak a teraszon lévő jakuzzi a különleges, hanem például az is, hogy az épületnek lesz saját strandja is, ahol a vendégek megmártózhatnak a tó vizében. A hétemeletes, 92 lakásos épület Balatonaligán épül, az egykori úttörőtábor helyén, és a bontási munkálatokat már meg is kezdték – írja az ATV.

Balatonaligán építkeznek

Nem tetszik a helyieknek

A csatorna híradójának Krámli Annamária, akinek a szomszédban van nyaralója, elmondta, hogy ezzel a hatalmas épülettel minden intimitást megvonnak a helyiektől. „Darukat állítanak föl, hatalmas darukat… Innentől kezdve ezekből a lakásokból konkrétan belátnak az udvar teljes területére, alapvetően az épületekbe is” – mondta a nő, aki családjával azt nem érti, hogy kaphatott engedélyt családi házas övezetben a 16 méteres épület. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így kaptak engedélyt

2020 áprilisáig a terület állami tulajdonban volt, azonban akkor eladták a helyet 410 millió forintért az Archibald Ingatlanhasznosító Kft-nek. És mivel a kormány pár hónappal később kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a helyet, ezért így arra a helyi építési szabályzat már nem érvényes.

Rontja a Balatonpartot

„Ezzel nagyjából duplájára emelték a beépíthetőségi mutatókat, az épületmagasságot, és a maximális beépíthetőséget, a zöld területet pedig csökkentették, meghatározva a parkolóhelyek számát” – mondta a híradónak Radar Enikő, az Aligai Fürdőegyesület titkára.

Lehet építkezni a parton?

A helyi építési szabályzatban az is szerepel, hogy legalább 10 méteres parti sétányt fenn kell tartani, illetve a parttól 30 méterre nem lehet építkezni. Ugyanakkor a hely „kiemelt fejlesztési területté” nyilvánítása miatt ezeket a szabályokat sem kell figyelembe vennie a kivitelezőnek, így a sétány és a közstrand lehetősége is eltűnt.

A helyiek is használták volna a partszakaszt

Radar Enikő szerint ez a közel 80 méteres, partszakasszal rendelkező terület mindig is elzárt terület volt, azonban a helyiek még így is reménykedtek abban, hogy a parti sétány köztulajdonba száll. „Ez azonban nem így történt” – mondta a titkár.

Még a Parlamentben is téma volt

A hatalmas épület ügyét még a Jobbik országgyűlési képviselője, Potocskáné Kőrösi Anita is szóba hozta, mivel szerinte az óriáskomplexummal nemcsak a helyiektől veszik el a Balatont, de még nyerészkednek is rajta.

Ez volt a válasz

A politikusnak a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt, aki azzal állt elő, hogy: a jobbikos képviselő által szörnynek nevezett épület, „az elmúlt évek legnagyobb balatonfejlesztési programja”. A helyieket védő egyesület egyébként petíciót indított, és bíróságra akarja vinni az ügyet. A csatorna híradója kereste a helyi önkormányzatot, de nem akartak nyilatkozni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: balatonaligai lakópark – Forrás: YouTube