Vadai Ágnes, a DK képviselője levélben érdeklődött Gulyás Gergelytől, mégpedig arról, hogy milyen eredménnyel zárult a Veszprém Megyei Kormányhivatal vizsgálata, amely a tihanyi építkezés ügyével kapcsolatos. Mint kiderült, az építkezés során felmerülő szabálytalanságok miatt félmilliós természetvédelmi bírságot szabtak ki a tulajdonossal szemben.

Vizsgálják az ügyet

Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő írásban érdeklődött afelől, hogy milyen eredménnyel zárult az a vizsgálat, amelyet a tihanyi építkezés ügyében rendeltek el. A nagyszabású építkezés azért is szúrt szemet a politikusnak és a hatóságoknak, mert a tulajdonos a Tihany Óvár részén lévő telkén elhordta a fél hegyet – írja a 444.

Tihanynál építkeznek

9000 négyzetméteres telek

A tulajdonos Tihany Óvár nevű részén kezdett bele a hatalmas építkezésbe. A 9000 négyzetméteres telken egyébként korábban, a 2019-es év végéig szőlős és gyümölcsös volt, azonban az építkezés során az építési engedély szerint 385 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épületet terveznek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megérkezett a válasz

Vadai Ágnes a levelében „Ki a felelős a Tihanyi-félsziget természetkárosítás-gyanús építkezéseiért?” címmel kérdezett az építkezésről, majd azt a választ kapta, hogy vizsgálják az ügyet. A Veszprém Megyei Kormányhivatal építésfelügyeleti, illetve területi természetvédelmi hatósági hatáskörben is vizsgálta a tihanyi építkezést.

Így áll az eljárás

A DK-s képviselő azt is meg akarta tudni, hogy áll az eljárás menete, a kérdésére pedig ezúttal a Orbán Balázs adott választ. Ebben az állt, hogy a kormányhivatal „természetvédelmi engedély nélkül elvégzett fakivágás és szakhatósági hozzájárulástól eltérően végzett tevékenység miatt ötszázezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a tulajdonost”.

Nem tetszett neki a bírság

A tulajdonosnak nem tetszett, hogy megbírságolták, ezért jogorvoslattal élt. Ez a közigazgatási per jelenleg is folyamatban van a Veszprémi Törvényszéken.

Többször is ellenőriztek

A Miniszterelnökség államtitkára ezenfelül azt is írta a válaszlevelében, hogy a helyszínen többször is ellenőriztek. „Tájékoztatom továbbá, hogy a fentieken túlmenően az építésfelügyeleti hatóság az ingatlanon zajló építőipari kivitelezési tevékenységet a helyszínen szúrópróbaszerűen, valamint az építési naplóban távoli eléréssel is többször ellenőrizte” – írták a levélben. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón a kivágott hegyoldal

És Vadai Ágnes bejegyzése

Kiemelt kép: Tihany – Forrás: BudaPestkörnyéke