A 44 éves férfi a hétvégén Hévízen esett el a rollerével, a rendőrség a bukósisak használatára figyelmeztet.

Elvesztette az egyensúlyát

Hatalmasat esett egy rollerrel közlekedő 44 éves férfi a hétvégén Hévízen, a Móricz Zsigmond utcában. A bukósisak nélkül közlekedő rolleres helytelenül választotta meg a sebességet, emiatt elvesztette az egyensúlyát a járművel, és hatalmasat esett. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Olcsóbban megúszhatta volna

Sznopek Veronika, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy a rolleres agyrázkódást és csonttörést szenvedett. Ha lett volna bukósisak a férfin, akkor alighanem könnyebb fejsérüléssel megúszhatta volna a balesetet.

Vegyél fel bukósisakot!

A rendőrség felhívja arra a figyelmet, hogy a bukósisakot a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett ütközés következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Segít elkerülni, illetve enyhíteni a sérüléseket, hiszen a baleset során védi viselője fejét, elnyeli a keletkező energia jelentős részét. A passzív biztonsági eszközök saját testi épségünk védelmét szolgálják.

Akár halálos is lehet

Nemrégiben halálos balesetet okozott egy elektromos roller, Németországban egy kerékpáros vesztette életét, amikor áthajtott egy földön heverő e-rolleren. Március végén pedig Magyarországon, Nyúl településen halt meg egy férfi, amikor elesett az elektromos rollerrel.

Nincs korlátozás

Világszerte emelkedik a halálos balesetek száma, amelyek ezekhez a járművekhez köthetők, és ez elsősorban amiatt van, mert a legtöbb helyen semmilyen korlátozás nincs a használatukra. Magyarországon a tervek szerint a KRESZ-t is módosítják majd – írja a Világgazdaság.

Egyre több a baleset

Hozzáteszik: világszerte tavaly nyárig több mint 1400 halálos balesetben voltak résztvevők elektromos rollerek. Csak tavaly például az Egyesült Királyságban megháromszorozódott az e-rolleres balesetekben elhunytak száma, összesen 12-en vesztették életüket, de a súlyos sérülések száma is 228-ról 429-re ugrott egyetlen év alatt. Az Egyesült Államokban 2017 és 2021 között a közlekedésfelügyelet adatai szerint legalább 119 haláleset köthető e-rollerekhez. Elsősorban fiatal, 10 és 29 év közötti férfiak használnak egyébként e-rollereket. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a hévízi baleset helyszíne – fotó: police.hu