Az Alkotmánybírósághoz fordult és keresetet nyújtott be a Pécsi Törvényszékhez Balatonvilágos önkormányzata amiatt a társasházszörnyeteg miatt, amelyet a Balaton partjára terveztek. A volt úttörőtábor helyére tervezett, 92 lakásos, hétszintes, fényűző társasházkomplexum építési engedélyének a visszavonásáért és azonnali jogvédelmet kérve lépett fel a település polgármestere.

Ezért indulhatott meg az építkezés

Balatonvilágos polgármestere, Takács Károly már korábban elmondta, hogy az érintett parti területen azért kezdődhetett meg az építkezés, mert a helyet, a szomszédos Club Aligával együtt, nemzetgazdaságilag kiemelt területté nyilvánította egy kormányrendelet, és így kezdhették megépíteni a hatalmas lakóparkot. A tervezett monstrum azonban egyáltalán nem illik bele a tóparti környezetbe, ezért fellázadtak a helyiek, és még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Witzmann Mihálynak is intézkednie kellett – írja a Telex.

Ide képzelték el a lakóparkot

Nem értettek egyet a tervvel

A hatalmas épület körfelháborodást keltett, és nem tetszett a terv Witzmann Mihálynak sem, aki egy facebookos bejegyzésében árulta el, hogy már intézkedett is az ügyben. Arról írt, hogy az előző héten hivatalos levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz az építkezéssel kapcsolatban, az aggályait pedig a Miniszterelnökség felé is jelezte. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszaállítják a szabályozást

Az országgyűlési képviselő kedden viszont már arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a legfrissebb Magyar Közlönyben már hatályba is lépett az a kormányrendelet, ami visszaállítaná az eredeti építési szabályozást.

Ezzel még nincs vége

„Ez még nem a végeredmény, hiszen a korábban kiadott építési engedély így is érvényben van, azonban egyértelműen és határozottan tükrözi a kormány szándékait.(…) Most a hatóságokon a sor, hogy a lakosság és a balatonvilágosi önkormányzat kérésének, valamint a kormányzati szándéknak érvényt szerezve lépjenek az ügyben. Erről egyeztettem a Somogy Megyei Kormányhivatallal ma reggel” – írta.

Mi van a helyi építési szabályzattal?

Takács Károly balatonvilágosi polgármester pedig korábban azt mondta, hogy a beruházás szembemenne a helyi építési szabályzattal és a vízparti építkezést szabályozó miniszteri rendelettel is. A kormány éppen ezért nyilvánította a parti részt „nemzetgazdaságilag kiemelt területnek”, amelyre így már nem vonatkoznak a helyi építési szabályok – így például az, hogy a 10 méteres parti sétányt fenn kell tartani vagy az, hogy a parttól 30 méterre nem lehet építkezni.

Egyáltalán nem illik oda

A polgármester szerint a tervezett épület teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig felülírja a fontos helyi szabályozásokat. Azért is kértek azonnali jogvédelmet a területre, mert a bontási munkálatokat már megkezdték a helyen.

Korábban úttörőtábor volt

A balatonvilágosi, 8300 négyzetméteres terület korábban egyébként úttörőtáborként működött, aztán később Erzsébet-táborként üzemelt. Az önkormányzat pedig szerette volna átvenni a területet, de a nemzeti vagyonkezelő 2020-ban értékesítette a helyet, a polgármester szerint 326 millió forintért. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk az országgyűlési képviselő teljes bejegyzését

Kiemelt kép: Balatonvilágosi lakópark – Forrás: Facebook/Witzmann Mihály