2020 őszén jelentették be, hogy Keszthely egy Balaton-parti beruházás keretén belül, kormánydöntés alapján, 400 millió forintot kap, hogy fejlessze a sétányokat, strandokat, parkokat. Az ezzel kapcsolatos ötletpályáztatást a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) végezte el, az önkormányzat pedig helyieket is megkérdezett a fejlesztésekről.

Így áll most a beruházás

A keszthelyi önkormányzat szerint az utóbbi időben több téves információ is megjelent a tervekkel kapcsolatban, miszerint azok már elkészültek, csak nem mutatják meg. Nagy Bálint (Fidesz-KDNP) Keszthely polgármestere szerint ezek az állítások valótlanok, ugyanis az idei évben fogják elkészíteni a terveket – írja a Balatoni Krónika.

Keszthely kap 400 milliót a tervezésre

Szakemberekkel dolgoznak

A polgármester elmondta, hogy 400 millió forintot kapott a város a Balaton-parti projekt megtervezésére. Céljuk az volt, hogy a döntést szakemberek hozzák meg, javaslatokkal, mert ez a beruházás hosszú időre meg fogja határozni Keszthely arculatát. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ötletpályázatot hirdettek

Annak érdekében, hogy minél több véleményt gyűjtsenek, tavaly felkérték a Magyar Művészeti Akadémiát egy ötletpályázatra, amelyen fiatal tervezők vehettek részt. Összesen 26 pályamű érkezett, és ezek közül 24 volt eredményes.

Lehet belőlük meríteni

Nagy Bálint szerint az ötletekből rengeteget lehet meríteni, de a város kérte a civileket is, hogy ők is fogalmazzák meg a gondolataikat a beruházásról, mert ez őket is érinteni fogja. A válaszolók több mint 80-an voltak, és több száz javaslatot hoztak fel, melyeket a tervezés során felhasználhatnak.

Zajlanak az előkészületek

A polgármester elmondta, hogy jelenleg a tervezői pályáztatás közbeszerzésének előkészítése zajlik, ami körülbelül 3-4 hónapot vesz igénybe. A nyilvános tender nyertese a végső döntést követően állhat neki a végleges tervek előkésítésének, amihez felhasználhatja majd a saját, a MMA pályázatából és a lakóktól érkező ötleteket is.

Év végére már kellenek a tervek

„Fontos, hogy év végére tervekkel rendelkezzünk. Az előkészítés nagyon szoros határidők között zajlik. Annak érdekében, hogy az engedélyeztetéshez szükséges időt adott esetben le tudják rövidíteni, kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a teljes keszthelyi Balaton-partot” – mondta a polgármester.

Nem akarják eladni a területeket

Korábban a téma kapcsán többen is azt emlegették, hogy Keszthelyen el akarják adni a Balaton-parti területeket. Nagy Bálint azonban ezt határozottan cáfolja.

Nem adnak el területeket

„Keszthely városa nem értékesített, nem adott el egy négyzetméternyi Balaton-parti területet sem amióta polgármester vagyok. Ez a projekt Keszthelyé, a keszthelyi embereké” – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a jelenleg elzárt területeket megnyissák az emberek előtt. A városvezetés szerint a pavilonsort sem bontják el. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Keszthely – Forrás: MTI/Varga György