Vasárnap rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. Érdemes tudni, hogy az egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választási rendszerben azonban van egy rendkívüli eset, amikor sorsolással döntik el, melyik jelölt a győztes.

Lejárt okmányok

A választási törvény szerint szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet, a szavazatszámláló bizottság nem engedi szavazni azt, aki ezt nem tudja igazolni, vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. Minden választásnál akadnak olyanok, akik csak a szavazás napján szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

19 óráig nyitva vannak a kormányablakok

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium korábban közölte: annak érdekében, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, és azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek, a kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte nyitva tartanak a választási hétvégén, vasárnap, a választás napján 7 és 19 óra között.

Lakcímet nem lehet bejelenteni

Felhívták a figyelmet arra, hogy a választási hétvégén kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség. Ugyanakkor új lakcímet csak június 7-én pénteken 10 óráig lehetett bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs. Közölték azt is, ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás.

Egy szavazat is dönthet

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják. Ha tehát valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, akkor megnyerte a választást. A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így ott a képviselő-testület létszámának megfelelő számú „legtöbb” érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot. A vármegyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölő szervezetek. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

Szavazategyenlőség esetén új választás lesz az adott helyen

A választás a tízezer lakosúnál népesebb településeken egyéni választókerületi rendszerben zajlik. A választás akkor lehet eredménytelen, ha senki nem szavazott (érvényesen), vagy ha a két legtöbb voksot kapó polgármester- és képviselőjelölt között szavazategyenlőség alakult ki többszöri átszámolás után is. Ilyenkor a mandátum betöltésére időszaki választást kell kitűzni.

Különleges eset, sorsolás dönt a győztesről

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor is eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot vagy ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket – mivel polgármesterként is indult – megválasztják településvezetőnek. A betöltetlen helyekre időszaki választást kell kitűzni. Ha viszont az utolsó bejutó helyre szavazategyenlőség alakul ki, akkor nem időközi választás lesz, hanem sorsolással döntik el, ki szerez mandátumot. Ha polgármesterjelöltek között alakul ki szavazategyenlőség, akkor időközi választást kell tartani. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán