Az ország minden szegletében, így a Balatonnál is fantasztikus éttermekkel találkozhatunk. A Dining Guide Top100 Étteremkalauz pedig idén is listába szedte, hogy hova is látogassunk pontosan, ha az ország legjobb vidéki éttermeit szeretnénk végigjárni. A rangsor első helyén Budapest szélesebben vett agglomerációjában a tatai Platán Gourmet éttermet találjuk, de Esztergom és Villány mellett az Őrség és a Balaton-part is célpontunk lehet, illetve Encsen, Dánszentmiklóson és Debrecenben is vár minket a Top10-es listán szereplő étterem. 

Minőségi összehasonlítás

„Az ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott étteremtípustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A pontozás során az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt is értékeljük, hogy az adott vendéglátóhely mennyire teljesíti saját ígéreteit.” – mondta portálunk nem Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. Modern, bátor, kortárs koncepciók, saját kertészetből származó és környékbeli alapanyagokból készült, regionális ízeket felvonultató ételek – mutatjuk, milyen gasztrokalandok várnak ránk az ország legjobb vidéki éttermeiben! A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Top 10 vidéki étterem 2024-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:

  • Platán Gourmet 
  • 42 Restaurant
  • Sauska 48
  • Pajta
  • Anyukám Mondta
  • Platán Bisztró
  • Kistücsök 
  • Bistro Sparhelt
  • Botanica
  • IKON

Platán Gourmet – Tata

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. A Platán Gourmet étteremmel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel, ráadásul az étterem saját kertészete kiváló minőségű szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát. Az idei évben alapvetően 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

42 Restaurant & Bar – Esztergom

Két évvel ezelőtti megnyitását követően az esztergomi 42 Restaurant & Bar rögtön berobbant a hazai gourmet, fine dining éttermek univerzumába. Az Esztergom sétálóutcájában található étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám és az étterem tulajdonosa, a nagyon sikeres „Alexander the Guest” elnevezésű, a világ híres fine dining éttermeit tesztelő youtube-csatornát is jegyző Varga Sándor közös munkája határozza meg. Barna Ádám séf a magyar gasztronómiai élet elmúlt éveinek egyik meghatározó alakja, akinek érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai vidéki éttermek szemléletétől eltérően egy nagyon szabad, egyedi és bátor koncepciót képvisel, ahol a kortárs világkonyhák népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként ezek és a magyar gasztronómiát reprezentáló tányérok ötvözésével operál.

Sauska 48 – Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

Pajta – Őriszentpéter

A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta „farm-to-table” koncepciója országszerte népszerű lett az elmúlt években. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem letisztult szemléletét a ‘nordic’ konyhai stílus, a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntartható élet és az Őrség gasztronómia hagyományai iránt példaértékű. A mára ikonikusnak számító intézmény tulajdonosa a fővárosból Őriszentpéterre költöző fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc. A Pajta konyhájának vezetését 2023-ban a külföldi és hazai vezető fine dining konyhákon edződött fiatal séftehetség, Akács István vette át. Az új séf első menüsorai kifogástalan minőségben, határozottan progresszív stílusban, de az étterem előző időszakaszaihoz képest sokkal közérthetőbb módon, precízen kidolgozott ételekkel villantja fel a régió ízeit.

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filozófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

Platán Bisztró – Tata

A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A konyha gasztronómia koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, ami főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben ölt testet. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően egyedi fine dining jegyeket mutat – precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.

Kistücsök – Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.

Sparhelt Bistro – Balatonfüred

A Balatonfüredi Sparhelt Bistro a balatoni régió egyik legjobban teljesítő étterme. Az ikonikus bisztró konyháját a 2023-as év végétől a Onyx étterem korábbi séfje, Mészáros Ádám vezeti, akinek kortárs felfogásban megfogalmazott tányérjain jól érzékelhető a fine dining-os múltból fakadó igényes szemlélet. A Sparhelt új koncepciója a regionális gondolkodású vidéki éttermek útját követi. Amellett, hogy a hazai alapanyagok használatát helyezi előtérbe, saját biokertészettel is rendelkezik, emellett sosem riad vissza az újításoktól a kínálat színesítése érdekében. Az étterem à la carte menüvel és öt fogásos degusztációs ajánlattal várja a hozzá betérőket.

Botanica – Dánszentmiklós

A dánszentmikósi Hotel Botanica étterme egy ízig-vérig fine dining koncepció. A Botanicát a tulajdonosai, Zsebők Ágota és Horváth Kristóf a provance-i és a toscanai vidéki kúriák hangulatát árasztó „small luxury” hotelek mintájára hozták létre. A casual eleganciát árasztó hotel éttermének konyháját a tehetséges Munk Tamás séf jegyzi. A konyhai koncepció természetszerűleg igazodik a szálloda által támasztott igényekhez is. Az alapvetően vacsoraidőben elérhető 6 fogásos gourmet degusztációs menü jól ötvözi a haladó gondolkodású, kortárs vidéki konyhák és a magasminőségű fine dining éttermi stílus elemeit. A séf csúcsgasztronómia tapasztalata és az ezzel együtt párhuzamosan megjelenő természetközeli látásmódja igazán egyedi tányérokat eredményez.

IKON – Debrecen

A debreceni IKON a kelet-magyarországi régió egyik állócsillaga, amely évek óta kiszámíthatóan hozza a kortárs fine dining éttermek magas minőségű színvonalát. A határozott elképzelésekkel bíró motivált séf, Thür Ádám tizenéves angliai gyakorlat után vette át az étterem irányítását, és azóta is törekszik rá, hogy közérthető, mégis modern felfogású ételek kerüljenek a menüre. Az IKON a helyi alapanyagok használata mellett egy saját kerttel is rendelkezik, ahol szezonról szezonra erősödik a megtermelt hozzávalók mennyisége, ami jelentősen hozzáad az étterem fenntarthatósági törekvéseinek értékéhez. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. A Facebookon már 26 ezernél is többen követnek minket, az erősebb napokon mi vagyunk a Balaton vezető hírportálja.

Kiemelt kép: illusztráció