2020 áprilisában, egy magát török állampolgárnak kiadó férfi és társa közel 40 millió forint értékben adott el eurót egy ismerősének. A sértett csak otthon vette észre, hogy a kapott pénz valószínűleg hamis.

Inkább leszek török

Az ügyészi vádirat szerint egy 37 éves férfi és 53 éves társa a többi között szőnyegek kereskedelmével is foglalkozott. Már ezt a tevékenységüket is álnéven végezték, a fiatalabb férfi magát töröknek adta ki.

Euróval csencseltek

2020 tavaszán és nyarán a fiatalabb férfi, társa tudtával, Somogy és Zala megyében, illetve a fővárosban felkeresett több, korábbi ügyfelet és azt állította, hogy társával Törökországból származó, nem hivatalos forrású eurót a hivatalos árfolyamnál kedvezőbben tudnak forintra váltani.

200 millió forint értékben

A bűncselekményekhez a fiatalabb férfi 200 millió forintot meghaladó címletnek megfelelő, hamis eurót szerzett be, és a szükséges címletű hamis pénzt, valamint az elkövetésekhez használt telefonokat, SIM-kártyákat, illetve kisebb mértékben valódi eurót idősebb társának adta.

39 milliót váltott be

Volt olyan korábbi szőnyegvásárló ügyfél, aki 39 millió forintot váltott be, amelyért egy számzáras táskában kapott hamis eurót. A hamis pénzt átadó 53 éves vádlott a táskában lévő pénz megmutatását követően a számzárat beállította és telefonon többször rossz nyitókódot adott meg, mindezt azért, hogy később lepleződjenek csak le.

Volt kölcsön is

Egy másik esetben a korábbi ügyféltől a fiatalabb férfi kölcsön kért 3 millió forintot, amely ügylet biztosítékaként – szintén számzáras táskában – több mint 20 millió forintnak megfelelő névértékű hamis eurót adott át, majd  társával együtt elérhetetlenné vált.

Ezt a trükköt nem is értjük

Egy harmadik esetben első körben valódi eurót váltottak, azonban amikor a sértett további váltástól elzárkózott, az eurót elkérték, a forintot azonban nem adták vissza. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Megfogták őket

A Somogy Megyei és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságok rendőrei összehangolt akció keretében 2020. július 23-án elfogták a két férfit. Azóta is fogdában vannak.

Bűnszövetség

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értéket meghaladó értékű pénzre folytatólagosan és bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette és nagyobb kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a két férfival szemben a Fővárosi Törvényszékre.

Letöltendő börtön

Az ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását, valamint vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a vádiratban.

A címlapkép a rendőrség felvétele