Az elkövetkező időszakban napról-napra növekszik a hőmérséklet, szerdától már 40 fok körüli hőmérséklet is előfordulhat. A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint az ivóvízszolgáltatók felkészültek, de azért nem árt takarékoskodni, különösen a Solymárhoz hasonló, könnyen vízhiányossá váló településeken.

Jelentősen megugorhat a vízfogyasztás

A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer m3/nap a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer m3/napra nő és tartós hőség idején akár 130 ezer m3/nap is lehet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Már készülnek a szolgáltatók a kánikulára

A nyári hőségben jelentősen megnövekszik az ivóvízigény. Erre az időszakra az ivóvízszolgáltatók most is előre készülnek, hogy biztosítani tudják a lakosság számára az egészséges ivóvizet. A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett.

Vízkorlátozásra is sor kerülhet

A szolgáltatók tehát készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozásra kerül sor, akkor a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást. A szolgáltatók emellett több helyen párakapuk kihelyezésével is igyekeznek enyhülést nyújtani majd a hőségben.

Egészséges a csapvíz

Kánikula idején oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Ne folyassuk ki a csapot

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás, így, ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk – írják a minisztérium közleményében.

Rekkenő hőség jön

Hétfőn száraz idő várható sok napsütéssel, amit leginkább az északnyugat felől fölénk sodródó fátyolfelhők szűrhetnek. Az Időkép aktuális előrejelzése szerint hétfő délután 26-32 fokot mérhetünk. Kedden 29-34 fok között alakul a hőmérséklet, szerdán a szinte zavartalan napsütés mellett tovább melegszik a levegő. A legmelegebb órákban 37 fok is lehet. Csütörtökön 38 fokos kánikulára készülhetünk. Pénteken erős szél várható, 35 fokos hőmérsékleti csúcsokkal.

Nagy forróság

Mivel eső egyáltalán nem lesz, a nagy forróságban várhatóan ismét jelentősen megugrik a vízfogyasztás. A felfújható vagy merev falu kerti medencék feltöltése egyenként akár 1-30 köbméterrel is csökkentheti az adott térség víztárolójában a vízszintet. Az automata locsolóberendezések szintén csúcsra fognak járni, ha a talajnedvesség mérő alapján locsolnak.

Vízkorlátozás

Nemrég írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy drámai vízhiány alakult ki a budai agglomerációban Solymáron és Szentendre magasabban fekvő területein. Júniusban 14 Budapest környéki településen vezettek be vízkorlátozást.

Bekeményített a polgármester

Vízkorlátozás idején tilos slaggal locsolni, tilos autót mosni vagy az automata locsolóberendezést működtetni. Mivel a vízkorlátozás betartását senki sem ellenőrzi, ezért nehéz azt végrehajtani. A polgármestereknek nem maradt más, csak kérni tudják az embereket, hogy ne fogyasszanak több vizet. Egy évvel ezelőtt a pesti agglomerációban Pécelen volt vízhiány, ott a polgármester bekeményített és arra utasította a mezőőröket, hogy figyeljék az udvarokat, akit pedig locsoláson kapnak, büntessék meg. Témába vág: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

Az emberek többségét nem érdekli a vízkorlátozás

Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek többsége nagy ívben tesz a vízkorlátozásra, mondván: fizet egy szolgáltatásért, a szolgáltató dolga pedig, hogy teljesítse a szerződésben foglaltakat. A másik gyakori probléma a szolidaritás hiánya. „Nálunk van víz, nem érdekel a szomszéd utca, oldják meg” típusú gondolkodásmód. Általánosságban tehát elmondható, akit nem érint a vízhiány, azt nem is érdekli a vízkorlátozás.

Fazékból öblítik a vécét

A víz annyira természetes része az életünknek, hogy csak akkor döbbenünk rá a fontosságára, amikor hiányzik és ettől teljesen megváltoznak a mindennapjaink. A solymári vízhiány idején egy helyi férfi elmesélte, hogy egy hete fazékból öntik le a vécét és minden pillanatot meggondolnak, amihez víz szükséges. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lajtoskocsi Solymáron – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu