Már vissza is utazott Jászberénybe az a gyászoló család, akiknek 2 gyermekük fulladt a vízbe vasárnap délután a Balatonon. A gyászoló apa azt mesélte, hogy fiai tudtak úszni, sokszor mentek együtt nyaralni és soha semmilyen gond nem volt velük. Szerinte felhevült testtel ugorhattak a vízbe, ez vezethetett a tragédiához.

Hetek óta készültek a nyaralásra

Hetek óta lázban égett a jászberényi Pongrácz család: a három gyermek és a szülők is rettentően várták a balatoni nyaralást. Egy napja tartózkodtak Fonyód mellett, amikor bekövetkezett a tragédia, A 13 éves Zoltán és a 17 éves Tamás vízbe fulladt. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Látta, hogy hoznak ki egy fiút a vízből

„Együtt mentünk be a vízbe, én a húgukkal vízipisztolyoztam, a srácok pedig odébb úsztak a matraccal. Aztán kimentünk a vízből a lányommal. Alig fél óra telt el, amikor megláttam, hogy néhány fiatalember hoz ki egy ájult gyereket. Egyből odasiettem, de akkor még nem is tudtam, hogy az én fiamról van szó. Csak a fürdőnadrágjáról ismertem fel szegényt” – mondta a Blikknek a gyászoló apa.

A fürdőnadrágjáról sem ismerte fel

„Megismertem a fürdőnadrágját, de mondom másnak is lehet olyan. Ránéztem az arcára, akkor mondtam, hogy ez a miénk… Mondtam nekik, hogy vigyétek, segítsetek, ha tudtok rajta, én keresem a másikat. De nem sikerült nekem ott megtalálni” – idézte fel a szörnyű eseményeket az apa.

Német fiatalok hozták ki a vízből

Sándor azt mondta, hogy német fiatalok segítettek rajta, nem is tudtak magyarul, de mindent megpróbáltak, hogy megmentsék.

Tudtak úszni a fiúk

Az apa azt mondta, hogy egész kicsi koruktól vitték őket nyaralni. Ugyan nem versenyszerűen, de tudtak úszni. „Akárhova mentünk, rendszeresen ugráltak a mély vízbe, sosem volt gond ezzel. Mindketten jó fizikumúak voltak, csak arra tudok gondolni, hogy felhevülhetett a testük, amikor belecsúsztak vagy beleugrottak a vízbe”.

Elbúcsúztak a fiúktól

„Egyébként szemmel láthatóan a tragédia másnapján az a három bója beljebb volt hozva, amik azt jelezték, honnan mélyül a víz. Én már a rendőrségen voltam, amikor este a másik gyermekemet megtalálták. Hétfőn hazafelé bementünk a krematóriumba. Ott még el tudtunk tőlük búcsúzni. Előtte még gyújtottunk egy-egy mécsest a parton, ahol a tragédia történt” – mondta Sándor.

Beteg volt mindkét fiú

A tragikus sorsú gyerekek húga, Dominika a partról nézte végig az egész kálváriát. A szülei elmondása szerint már nagyon sokat sírt. Sándor arról is beszélt, hogy az elhunyt gyermekei gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek.

4 gyermeket nevel a család

A nagyobbik nyitott gyomorszájjal született, csak ülve lehetett altatni kicsiként, hogy ne fulladjon meg, mert a légcsöve folyton elzáródott. Emellett alig hallott és gyengén látó is volt. A kisebbik autoimmun betegséggel és lisztérzékenységgel küszködött. Húszéves bátyjuk már külön él tőlük, ő a nyaralásra sem tartott velük.

Tragédia Alsóbélatelepen

Amint arról beszámoltuk, vasárnap délután egy testvérpár fulladt a Balatonban, Alsóbélatelepnél. A két fiú gumimatraccal ment a vízbe. A 13 éves Zoltán holttestét szinte azonnal megtalálták, a 17 éves Tamást viszont órákig keresték. Az idősebb testvér a búvárok húzták ki a vízből vasárnap este. De sajnos már rajta sem tudtak segíteni. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Kiemelt kép: illusztráció