Kétéves kampányba kezdtek a vízimentők a mentőmellény-viselésért – mondta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke Balatonlellén.

 A fejekben van baj

Nem a jogszabályokban, hanem a fejekben kívánnak változást elérni, hogy kevesebben fulladjanak vízbe – mondta Bogyó Sándor. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

A 30 százalék már jó eredmény lenne

A szervezet gyorsfelmérést végzett arról, hogy viselnek-e az emberek mentőmellényt, ha vízre szállnak. A több mint ötezer válaszoló 17 százaléka válaszolt csak igennel, ami elmarad a 21-22 százalékos világátlagtól. A kétéves kampány célja, hogy 30 százalékra emeljék ezt az arányt – közölte Bagyó Sándor.

A hétvégén indul a kampány

A kampány már a hétvégén megkezdődik Gyenesdiás, Balatonakali és Alsóörs strandjain, ahol balesetmegelőzési tanácsokat adnak, mentőmellény-bemutatót tartanak és beszélnek a természetes vizek veszélyeiről.

Közismert emberek

A kampányhoz 19 közismert ember csatlakozott mentőmellény-nagykövetnek, további 11-gyel még folynak tárgyalások, és az olimpiai csapat hazaérkezése után sportolókkal is bővülni fog a kör.

Ingyenes mellények

A kampány részeként jövőre ingyenesen használható mentőmellényeket helyeznek el vízparti közterületeken, kikötőkben, parti sétányokon.

Marásvonal

Zólyomi Zsolt vízimentő megdöbbentőnek nevezte, hogy az emberek mennyire nem érzik a veszélyt. Példaként említette, hogy sokan nem hallottak a Balaton medrében húzódó marásvonalakról, ahol váratlanul és hirtelen lesz mély a víz egy-egy szakaszon.

Egy ilyen mélyülés okozhatta két tinédzser halálát

Amikor megfordul a szél

A meglepetés erejével szokott hatni az is, ha a rendszeresen északi irányból fújó szél néha irányt vált, és kihívássá változik kievezni a déli partra – jegyezte meg.

A profik viselik a mellényt

Tunyogi Bernadett színész, aki részt vett a Kék Szalagon, arra hívta fel a figyelmet, hogy a vitorlásversenyen mindenki viselt mentőmellényt. Példát lehetne venni a versenyzőkről, akik mentőmellényben is gond nélkül mozogtak a hajókon – tette hozzá.