A Balatoni Kör által idén hetedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dog nevű étele nyert. Az Év Felfedezettje pedig a világosi Tarow bisztró lett vegán bundáskenyerével. A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt.

Helyszínen kóstoltak

A hét döntős helyen végig kóstolták az előválogatón túljutott strandételeket és ennek alapján született az eredmény. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

Minőség a fontos

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj. A Balatoni Körről ide kattintva tudhatsz meg részleteket.

Vegánok diadala 

A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere, amely különdíjat kapott, is vegán étel, így abszolút egyértelmű, hogy mi az idei trend a strandgasztronómiában.

A nehéz ételek ellen harcolnak

A verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése.

A Séfek séfe műsor résztvevője nyert

A szerdai díjátadó a fövenyesi Kalóz strandbisztróban volt, akik hét éve az első díjazottak voltak a verseny történetében harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételükkel, de az idei nyertes, a balatonfenyvesi Konyhám is nyert már korábban Gofcsi nevű goffrisütőben készített tócsnival. Az ételeiket megálmodó Szikra Gabriellát egyébként a Séfek séfe műsorból is ismerhetik a tévénézők.

A győztes répa

A Konyhám rusztikusmorzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a panko-hoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül mint a panírozásra.

Nem olcsó

A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

Az Év Felfedezettje

A balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén. Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző „kénes” ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt (2350 Ft).

Mi is izgatottan vártuk a versenyt

Címlapfotó: Heim Alexandra/BALATONI KÖR