Felborult egy hajó péntek hajnalban a Kékszalagon. Nemsokkal a csütörtöki rajt után egy másik vitorlás viszont elsüllyedt. Mindkét hajó legénységét sikerült kimenteni.

Felborult egy vitorlás

Péntek hajnali fél kettő körül a tihanyi kikötőnél felborult az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon szereplő Szamuráj Jack, az ötfős legénységet a vízimentők kimentették, senkinek sem esett baja. A tókerülő vitorlásverseny szervezőinek tájékoztatása szerint a vízbe borult hajóról telefonon kértek mentést.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A legénységet a vízimentők segítségét kérte

Forrás: Facebook/VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Elsüllyedt egy hajó

Csütörtök délelőtt a szervezők arról számoltak be, hogy az egyik versenyző hajó elsüllyedt. Az esetről egy fotót és néhány mondatot tettek ki a hivatalos Facebook-oldalukra.

Balatonalmádinál süllyedt el

„Elsüllyedt hajó! Balatonalmádi előtt, Kenese irányában!!! Akik az északias irányt választották a kenesei bója felé, vigyázzanak!” – írják a szervezők.  Az Anibel nevű hajó került bajba nemsokkal a rajt után. A négyfős legénységnek nem esett baja.  

Hajnalig 39-en futottak be

Hajnal 2 óráig 39 hajó teljesítette a csütörtök 9 órakor rajtolt viadalt, míg 317-en fordultak már meg a keszthelyi bójánál, és folyamatosan érkeznek újabbak.

Józsa Márton nyert

A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyerte az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat csütörtökön Balatonfürednél. A csapat pezsgőbontással ünnepelte a győzelmet.

Magyar fejlesztésű hajó nyert

A Fifty-Fifty egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán, a saját maga által 2014-ben felállított 7 óra 13 perc 57 másodperces pályacsúcsot döntötte meg 36 másodperccel. Józsa Márton hajója harmadik győzelmét aratta a verseny történetében 2012 és 2014 után. 

516 hajó indult

Az élen végző hajó legénységének tagjai Józsa Márton kormányos mellett Goszleth Marcell, Németh Áron, Adorján Csaba, Dénes Bence Dániel, Erőss Loránd János és Józsa-Kovács Attila.A szer vezők tájékoztatása szerint 516 hajó nevezett idén a tókerülő versenyre, fedélzetükön több mint 2500 vitorlázóval.

155 km-es a táv

A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út várt, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladtak, és Keszthelynél fordulva tértek vissza Balatonfüredre.

Európa legnagyobb tókerülő versenye

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a felborult vitorlás a Kékszalagon – Forrás: Facebook/VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE