Civil szervezetek fogtak össze annak érdekében, hogy megvédjék a magyar tavakat a természetromboló, csakis kizárólag gazdasági érdekeket kiszolgáló beruházásoktól. Az összefogás keretén belül védenék a Balatont, a Fertő, a Velencei- és az Öreg-tavat is a civilek, a nemes cél érdekében pedig megalapították a Nagy Tavak Koalíciót.

Beruházások a környezetben

Amint arról a BalatonKörnyéke.hu híroldalon is több ízben beszámoltunk, óriási beruházások zajlanak a Balaton-parton, az építkezéseken pedig gyanúsan sok a szabálytalanság. Ezek a fejlesztések sok százmilliós támogatásokat kaptak, a látványtervek pedig egyáltalán nem illenek bele a tóparti környezetbe, ami miatt a helyiek és a nyaralók is felemelték a hangjukat.

Összefogtak

Mivel a hatalmas beruházások sokaknak nem tetszett, ezért megmozdultak a civilek, és megalapították a Nagy Tavak Koalíciót, hogy megvédjék a magyar tavakat és természetvédelmi szempontok alapján figyelemmel kísérjék a rejtélyes turisztikai beruházásokatírja a Telex.

Nem csak a Balatonon építkeznek

A civil szervezetekből álló csoport nemcsak a Balatont védené a túlzó és feleslegesen pazar épületektől, hanem más magyar tavakat is, mivel máshol is hasonló a helyzet. Az alapítók szerint ugyanis a Balaton mellett a Fertő, a Velencei- és a tatai Öreg-tavat is veszélyeztetik az óriásberuházások.

Nem fenntartható

„Kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú gazdasági érdekeit helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve a jövő generációi felé tanúsítandó felelős gazdálkodásnak” – írták.

Tavaly óta csak romlott a helyzet

A négy magyar tó védelme érdekében egyébként már 2020 szeptemberében kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyhez rögtön 74 civil szerveződés is csatlakozott. Ugyanakkor azóta mindegyik tó esetében romlott a helyzet, ezért döntöttek úgy, hogy megalapítják a koalíciót.

Valamennyi tónál rossz a helyzet

A Nagy Tavak Koalíciója szerint a Balatonon folyamatosan csak új beépítési tervekről lehet hallani, a Velencei-tónál meg a területek átminősítése zajlik. A Fertő tónál egy hatalmas rombolási folyamat vette kezdetét „területrendezés” címmel, a tataiak pedig a sikeresnek tűnő népszavazási kezdeményezésük ellenére sem nyugodhattak meg.

Tatán online csoportosultak

Tatán a tó partjára tervezett luxusszálloda ellen tiltakoztak, majd a helyiek Stop Avalon Tata néven online szerveződtek csoporttá. Múlt nyáron több tüntetést, tiltakozási akciót is tartottak, a beruházást pedig egy népszavazási kezdeményezéssel szeretnék ellehetetleníteni.

Ez is érdekelhet

Mutatjuk a civilek teljes bejegyzését

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke