Kettészakadt a balatonvilágosi képviselő-testület. Négyen tmogatják a Club Aliga-fejlesztést, hárman nem. Közben a Club Aliga elzárása ellen három évtizede harcoló üdülőtulajdonosi egyesületet kizárták az egyeztetésekből. A helyiek a napokban az Alkotmánybírósághoz is benyújtottak egy panaszt. Azt szeretnék elérni, hogy a Club Aliga-projekt ne legyen kiemelet beruházás.

Kiemelt beruházás

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették az Appeninn Nyrt. egyik leghangsúlyosabb balatoni turisztikai fejlesztését, a balatonvilágosi Club Aliga megújítását  még tavaly augusztusban. Ez ellen a helyiek egy része tiltakozik.

Veszni látják a közparkokat

Attól tartanak, hogy elveszíthetik a 47 hektáros üdülőkomplexumban kijelölt 7 hektárnyi közterület (utak, parti sétányok, móló, vízparti közpark) használatát.

Az önkormányzatnak csak kevés területe van a parton

A területről annyit mindenképpen tudni kell, hogy Balatonvilágos, amelynek Budapest felé eső része Aliga, 4,5 kilométer Balaton-partjából csak 180 méter van önkormányzati tulajdonban, az sem egyben, hanem több kisebb darabban – írja elelmző cikkében a Magyar Narancs.

A tulajdonok nem valószínű, hogy ellenzékiek lennének

A Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Kft.-ben jeneleg Jellinek Dániel, Balázs Attila és az OTP-csoport buztosan tulajdonosok. A Szabad Európa nemrégiben arról írt, annak a Szivek Norbertnek is van érdekeltsége, aki a Pro-Mot megvásárlásakor még az MNV, a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatója volt. A lap szerint nem véletlen, hogy 2013-ban hiába egyeztek meg a Pro-Mot akkori tulajdonosai az akkori világosi képviselő-testülettel abban: a Club Aliga állami tulajdonban maradt, a Pro-Motnak csupán vagyonkezelésbe adott 7 hektárnyi közterülete önkormányzati tulajdonba kerülhet, erre a mai napig nem került sor.

540 méterért megy a küzdelem

Az Aligai Fürdőegyesület mérnöki végzettségű alelnöke, Bukovszki András attól tart, hogy a Club Aliga-fejlesztés kiemelt volta miatt 540 méternyi Balaton-partot veszít el a falu, a közút megszűnik közútnak lenni, a közparkot, a strandot, az ősfást beépítik.

Petíció is született

A fürdőegyesület még a nyáron átadott egy petíciót 7300 aláírással a polgármesternek, amiben követelték az aláírók a Club Aliga útjainak, közparkjának és szabad parti sétányának önkormányzati tulajdonba vételét.

Kormánypárti sajtó írta

Somogy Hírlap online felületén megjelent egy cikk ebben az áll, hogy „a település önkormányzatával megkezdődött a közös munka annak érdekében, hogy a létrejövő településrész maximálisan szolgálja az ott élők érdekeit is.” A befektetők – akik közel 9 milliárd forintos állami támogatást kaptak a fejlesztésekre – képviselője tett egy halovány ígéretet arra, hogy a strand „kedvezményesen a jövőben is elérhető lesz az itt élők és a nyaralótulajdonosok számára egyaránt.” 

A polgármester is nyilatkozott

De megszólalt a megyei lapnak Takács Károly polgármester is, mondván, „alaptalan az aggodalom, hiszen a beruházó elemi érdeke, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a létrehozott elemek”.

A Club Aligáról korábban ezt írtuk

Az előző polgármester inkább nem indult újra

Az előzó polgámester azonban azzal indokolta nem indulását a 2019-es választásokon írja szintén a Szabad Európa, mert „láttam a kilátástalanságot, hogy amiért küzdöttünk, hamuba hullt, nincs beleszólás, nincs ráhatás, azt csinálnak, amit akarnak. Fájdalmasan érint, hogy a NER-lovagok kiszorítják az embereket a Balaton mellől.”

Jogi próbálkozások

Az ellenzőket képviselő egyesület a napokban nyújtottak be alkotmányossági panaszt a Club Aliga ügyében az Alkotmánybírósághoz. Ebben a fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító, szerintük alaptörvény-ellenes kormányrendelet megsemmisítését kérik.

További balatoni friss hírekért kattints ide!

Címalpafotónk a Aligai Fürdőegyesület közösségi oldaláról származik.