Vitorlázni mindig jó a Balatonon. Ha fúj a szél szépen halad a hajó, szélcsendben pedig jókat lehet nyáron lubickolni. A vitorlázóknak azonban alaposan a zsebükbe kell nyúlni. Összeszedtük 2021. év legfontosabb vitorlázáshoz kapcsolódó költségeit a BAHART árai alapján. A részletes árlistát a cikkünk alján éred el.

Minél nagyobb a hajó, annál drágább minden

A vitorlázáshoz kapcsolódó díjak alapvetően attól függően változnak, hogy mekkora a vitorlásod. Ha bérelt hajóval indulsz neki egy hosszú hétvégének, akkor a vitorlás bérleti díján felül kaucióval kell számolnod és a kikötők használata után fizetett díjjal. Amennyiben csak 3 órát vagy egy kikötőben, akkor 4-5 ezer, ha ott is töltöd az éjszakát 10-12 ezer forinttal kell naponta számolnod.

Vitorlások a balatonlellei kikötőben

1 milliótól indul a buli

Amennyiben saját vitorlásod van a hajó felszerelésén és karbantartásán túl a legnagyobb tételek a hajó téli tárolása és a nyári kikötőbérleti és használati díjak lesznek. Egy átlagos vitorlásnak a siófoki kikötőben történő tárolása április elejétől október végéig nagyjából 500 ezer forintba kerül, de egy szép nagy vitorlás kikötőhelyének bérleti díja bőven 1 millió forint felett van.

A telet megúszhatod 250 ezerből

Télen egy átlagos vitorlásra nagyjából 250 ezer forintot érdemes számolni. Ebben benne van a hajó tárolása, kiemelése és a fenékmosás díja. Egy szép nagy vitorlás esetében ez a díj hasonlóan alakul.

Bérletek 100 ezertől

Ha már van vitorlásod használni is szeretnéd. Biztosan túráznál vele, jönnél-mennél a Balatonon. A Balatoni Hajózási Zrt, ismertebb nevén a BAHART kikötőinek használatát bérlettel is igénybe tudod venni. Egy 30 alkalmas bérlet 300 ezer forintba kerül, de ha a teljes szezonban csak 10 kikötőben töltenéd el az estét, akkor 110 ezer forintra kell számítanod.

Kis hajó kis pénz, nagy hajó nagy pénz

Ha gyorsan összedobod ezeket a költségeket, akkor évente egy közepes hajó esetében minimum 1 millió forint költséged lesz, a nagyobb hajók esetében pedig a sok milliós összegek jönnek ki.

A BAHART-kikötők aktuális ártáblázata

A BAHART aktuális ártáblázatát ide kattintva éred el!

Ezek is érdekesek, kattints a címekre!

Kiemelt kép: Vitorlások a lellei kikötőben – Fotó: BalatonKörnyéke.hu