Megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve az időjárás előrejelzéseket is – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóságszóvivője az MTI-vel.

Túl sok víz van a Balatonban

A tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszint-maximumot. A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait – tette hozzá.

Átépítés alatt van a zsilip

Az OVF vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.

A látványterveken így néz ki az új zsilip és környéke

Kirándulásnak, látványnak is szánják az új zsiliprendszert.

Látványterv: OVF

A töltéseket is javítják

A 2019 végén megkezdett kivitelezés részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

Szebb lesz a zsilip

A korszerűsítést európai uniós, valamint hazai forrásból fedezik. Akkor, 2019-ben Benedek András, a létesítmények főtervezője arról beszélt, hogy az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek a tájba.

További balatoni hajózási hirekért kattintson ide!

Egy hete megbillent a Balaton

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság weboldalán csütörtökön 14 órakor közölt adatok szerint olyan szinten megbillent a tó vize, hogy a Keszthelyi-öböl egyes részeiről a tó másik végébe, a keleti medencébe került.

57 centis különbség

A csütörtöki átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 85 centimétet, Fűzfőm viszont 142 centiméteres volt 14 órakor a vízállás, ami 57 centiméteres különbség. A keleti partvidéken, például Balatonfűzfőn vagy Balatonekenesén a víz alá kerültek egyes partszakaszok.

Címlapfotó: wikipédia/Sudzuki Erina