A vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, ennek is köszönhető, hogy senki nem vált viharos időjárás áldozatává, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Döbbenetes szám

Horváth László kapitányságvezetője kiemelte tavaly csak 8-an vesztették életüket a Balatonban, idén már 13-an. Legutóbb vasárnap egy testvérpár.

Partközelben

Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

Kettős halál

A alsóbélatelepi strandon meghalt két tinédzser a családjukkal már többször fürdőztek a Balatonban, és valamilyen szinten tudtak úszni. A kapitány az esettel kapcsolatban annyit közölt, többhetes, közigazgatási eljárás keretében zajló vizsgálat fogja kideríteni, mi okozhatta a kettős tragédiát.

Az esetről az elsők között számoltunk be

A tanácsok nem üres frázisok

Horváth László rendkívül fontosnak nevezte, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészetnek a rendőrség honlapján elérhető tanácsait, amelyek között a legfontosabb, hogy senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet.

A mentőmellény nem ciki

Kitért arra, a vízirendészet és a vízimentők folyamatosan hangsúlyozzák azt is, hogy mennyire fontos a mentőmellény használata. „A gondoskodás nem a vízparton kezdődik. Már egészen olcsón lehet praktikus mentőmellényeket vásárolni!” – hangsúlyozta Horváth László.

A 10 éves lánynak szerencséje volt

Szombat este riasztották a somogyi rendőröket, hogy eltűnt egy 10 éves kislány a Balatonban. A szárazföldön és a vízen is kereszték. Mentőmellény nélkül, egy SUP-on sodródott. A rendőr kivitte a vízből, majd a szolgálati autóval az aggódó szüleihez vitte, majd épségben átadta nekik – írja a rendőrség honlapja.

Amit hívhat veszély esetén

A 112 mellett az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot is hívhatja, ha bajt észlel. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.