Beadták a 3,5 milliomodik vakcinát, ezért kinyithatnak a vendéglátó egységek teraszai, jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A nyitásnak hála a Balatonon is újra lesz élet, a pihenni vágyók ismét kiülhetnek a tópart közelébe szürcsölgetni a boraikat, koktéljaikat.

Már lehetett sejteni

Több balatoni vendéglátó egység tulajdonosa is várta már az újrakezdést: voltak, akik felújítással, nagytakarítással, de voltak olyanok is, akik személyzetcserével készültek az újraindulásra. Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét szerdán jelentette be, hogy szerdán vagy csütörtökön nyithatnak a teraszok, ha megvan a három és fél millió beoltott, Gulyás Gergely pedig a mai napon be is jelentette a kormányinfón, hogy elértük a bűvös számot. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszakapjuk az életünket

„A kormány az újranyitás következő lépcsőfokát 3,5 millió beoltottban határozta meg. Ha ezt elérjük, és reményeim szerint a következő hét közepén szerdán, csütörtökön ez meglehet, akkor kinyithatnak a teraszok. Ismét visszakapjuk a régi életünk egy darabját” – mondta a miniszterelnök.

Elértük a 3,5 milliót

Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által tartott heti online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy minden számítás szerint péntekre meg lesz a 3,5 millió beoltott, ami azt jelenti, hogy szombaton már ki is nyithatnak a vendéglátó helyek teraszai. A feloldás országos, vagyis minden magyarországi vendéglátó hely terasza kinyithat szombaton.

Ezek lesznek a szabályok

A teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek majd nyitva. A vendégeknek nem kell majd maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. A kormány ezenkívül eltörölte az önkormányzatoknak járó közterületi díjat a teraszok után. A kijárási tilalom kezdete este 11 órára módosul.

Tömegekre számítanak

Az újranyitás miatt nagy rohamra számítanak a vendéglátósok, ugyanakkor a balatoni forgalmat általában az időjárás is befolyásolja, tehát ha az újrakezdéskor még mindig rossz idő lesz, feltehetően nem lesz sokan a Balatonnál. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke már korábban is azt mondta, ha jó lesz az idő, akkor hatalmas lesz a tömeg a tópartnál.

Jó ideje zárva vannak

Kovács László arról is beszélt, hogy a vendéglátósok már nagyon várják a nyitást, hiszen már több mint fél éve zárva kell lenniük. Úgy véli, a helyeknek most elsősorban az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés lesz a feladatuk.

Minden az oltáson fog múlni

Kovács László szerint több szempontból is veszélyes lehet, ha a vendéglátósok nincsenek beoltva. Ugyanis ha valaki beviszi a fertőzést a teraszra, akkor az egész személyzet lebetegedhet, és egy karantén elrendelésével újra bezárhat a hely. Az elnök szerint ezért is lenne fontos, ha a vendéglátósok rábeszélnék a dolgozóikat az oltásra, a koronavírus elleni védelemre.

Lenne értelme a védettségi igazolványnak?

Habár most még semmi értelme sincs a védettségi igazolványnak, a Kisosz somogyi elnöke, Kertész Rezső javasolt egy szabályt, amihez hozzá lehetne rendelni az igazolványt. Szerinte érdemes lehetne az igazolványt arra használni, hogy a fogyasztók bejuthassanak egy étterembe, mert ezzel könnyen lehetne védeni a dolgozókat és a fogyasztókat is.

Ekkor várhatók újabb enyhítések

A kormány szerint az újabb enyhítés a 4 milliomodik vakcina beadatását követően fog életbe lépni. Ha elérjük ezt a számot, még kevesebb lehet a korlátozás. Az erről szóló kormánydöntéseket a miniszterelnök fogja bejelenteni a napokban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: Facebook