Gyanús medermunkálatokat vettek észre többen is a Balatonban Fonyód és Balatonfenyves határában, a Huszka strandtól nem olyan messze. Mint később kiderült, illegális nádirtást láttak, ugyanis a medermunkálatokra semmilyen hivatalos engedélyt nem adtak a hatóságok.

Munkák a Balatonban

Március 3-án a Hírbalaton egyik olvasója vette észre, hogy a Huszka strandtól nem messze gyanús munkálatokat végeznek a Balatonban. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A strand közelében történt az eset

Nem volt engedély

A lap megkereste a vízügyi hatóságot, amely megerősítette, hogy semmilyen engedélyt nem adtak nádmunkálatokra, majd ellenőrizték a helyszínt.

Nádirtás történt

Az ellenőrzés eredményéről csakugyan érdeklődött az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól (OVF) a híroldal, és március 8-án meg is érkezett a válasz. A hatóság szerint nádirtás történt, ezért a helyszínen le is állították a munkálatokat.

Ez volt a válasz

Válaszukban azt írták, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mederőre 2021. 03. 04-én ellenőrizte a munkavégzéssel érintett területeket, és az ellenőr azt tapasztalta, hogy a munkavégzés nem a mederkezelői hozzájárulásokban leírtak szerint történt.

Mederkotrás, nádirtás

Az ellenőr azt is látta, hogy a helyszínen egyértelműen látszódtak a mederkotrás és nádasirtás nyomai, továbbá az is, hogy a hozzájárulásban foglaltakkal ellentétben a mederben lévő munkagéppel kotrást végeztek.

Leállították a munkát

„A helyszíni ellenőrzésen részt vett a BVRK két munkatársa is, akik a munkát leállíttatták. A kár mértékének meghatározása nem tartozik a kompetenciánkba, ez természetvédelmi hatáskör” – írták a válaszlevelükben.

Ez is érdekelhet

Feljelentést tettek

Miután tetten érték az illegális nádirtókat, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság feljelentést tett az illetékesek felé. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay