Elkezdődött az idei szúnyoggyérítési program – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-t. Az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek a szúnyoglárvákra több ezer hektáron.

Elkezdődött az országos szúnyogirtás

Kezdődik az országos szúnyogirtás, jelentette be a katasztrófavédelem csütörtökön. Elsőként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, valamint a Szolnok környéki vizekben végeznek szúnyoglárva-gyérítést. A következő hetekben a Balatonnál is emelt szintű gyérítés fogja kezdetét venni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Balatonnál is gyérítenek

Biológiai módszerrel dolgoznak

Az OKF arról is tájékoztatott, hogy a gyérítés során biológiai módszerrel végrehajtott irtást fognak végezni. A szúnyogok tenyésztőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan.

Ellenőrzik a területeket

„A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját” – tette hozzá a szóvivő.

Jönnek a szúnyogok!

„A tájékoztatás szerint a következő hetekben várhatóan a Tisza további szakaszain, a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Velencei-tónál lehet a lárvák tömeges megjelenésére számítani, ezért ezeken a területeken folytatódik a védekezés” – részletezte Mukics Dániel.

Ismerni kell a tenyésztőhelyeket

A katasztrófavédelem szóvivője arról is beszélt, hogy a biológiai gyérítés akkor lesz hatékony, ha a szakemberek pontosan ismerik a szúnyogtenyésztő-helyeket. Éppen ezért indította el tavaly a katasztrófavédelem azt a hároméves programot, amely a tenyésztőhelyek feltérképezésére irányul.

Átvizsgálják a területeket

A program során a szakemberek részletesen feltérképezik azokat a tenyésztőhelyeket, ahol számítani lehet sok szúnyog kifejlődésére. A részletes térképek segítségével növelni lehet a biológiai gyérítés sikerét. A szóvivő ehhez azt is hozzátette, hogy a korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek.

Mi is tehetünk a kevesebb szúnyogért

Mukics Dániel azt is elmondta, hogy otthon is sokat lehet azért tenni, hogy kevesebb legyen a szúnyog, ugyanis egy vízzel teli edényben, virágcserépben, madáritatóban vagy hordóban akár ezer lárva is kikelhet. Emiatt érdemes ezeket a tárolókat néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni.

Plakátokon figyelmeztetnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ plakáton mutatja meg, hogyan védekezhetünk otthon a vérszívók ellen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay