A Balaton átlag vízmércéje most több mint 13 százalékkal alacsonyabb értéket mutat, mint egy hónappal ezelőtt, akkor még 96 cm-nél állt, most pedig csak 83-nál van. Többen látványos képeket osztottak meg a látszódó mederről.

Óriási apadás

A Balaton vízállását a partmenti adatok alapján állapítják meg, nem a Balaton egészének átlagos vízmélységét mutatja, az 3 méter körül van, de mindenképpen jól bemutatja, hogy sokat apadt a tó. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Jöjjön az eső!

Július közepén hogy 1 hónap alatt 10 centimétert apadt a Balaton vize, ahogyan az az akkori becslések alapján várható volt, az elmúlt hetekben kitartó hőség nem javított a helyzeten. Balatonszemes egyik kiszáradt strandjáról is drámai fotó készült.

Drámai felvételek

A Balatont sem kíméli az aszály és a rendkívüli hőség és ez sajnos szemmel látható is az Aranypart Szabadstrandnál, 1 év különbséggel készültek ezek a fotók – írta Györkő Zsombor, aki ezt a fotót posztolta.

Döbbenetes

Egy kommentelő szerint 2002-ben hasonló aszály volt, több száz méter gyaloglással térdig sem ért a víz. Döbbenetes a helyzet – tette hozzá.

Minimális, de látványos különbség

A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb vízállás és a legmagasabb vízállás között átlagos vízállások esetén is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m szintkülönbség van a legkisebb és a legmagasabb vízállás között.

Vízminőség rendben van

A Balaton vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrzik, a legfrissebb adatok nem mutattak semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát.

Kis szintkülönbség

A parti védművek és a partfalak magassága is ehhez a kis szintkülönbséghez alkalmazkodik, igen alacsony vízállásnál a déli parti strandok nagy részéről eltűnik a víz, magas vízállás esetén pedig a hullámzás kiöntést okozhat (főként a déli parton), valamint a kikötők egyes részei és mólókon lévő közlekedő utak víz alá kerülhetnek.

Sokkoló a helyzet a Velencei-tónál is

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportál beszámolt róla, nemcsak a Balatonnál nagy a baj, ugyanis közelíti a valaha mért legalacsonyabb szintet a Velencei-tó vízállása: a tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Apad a Balaton – Fotó: Györkő Zsombor – Forrás: Facebook