Igaz, még nincs pontos dátum arra vonatkozóan, hogy mikor nyithatnak ki a vendéglátó helyek és szállásadók, azonban a Balatonnál már most készülnek a vállalkozók a szezonkezdésre. Úgy vélik, munkaerőből nem lesz hiány, de az árakról már másképp vélekedtek.

Készülnek a szezonra

A balatoni vendéglátó egységek közül már többen megkezdték a készülődést az újraindulásra, pedig a nyitás dátuma még nem ismert. A balatonboglári Pavilon étteremben például munkamegbeszéléseket tartottak és lefestették a homlokzatot, mivel az üzlettulajdonosok május elsejei nyitásra számítanak – írja a Sonline.

Balatonbogláron már készülődnek

Ez a helyzet a fonyódi Makkos Vendéglőnél

Korábban éves nyitvatartással üzemelt Fonyódon a Makkos Vendéglő, de a járvány miatt be kellett zárnia. A tulajdonos szerint bármikor ki tudnának nyitni, de a nyitással nagyon óvatosak lennének. „A legnagyobb gondunk az, hogy még nem tudjuk, a dolgozókat hogyan lehet alkalmazni. Ki kaphat egészségügyi könyvet, munkaalkalmasságit, kötik-e majd ezt beoltottsághoz, vagy sem. Naponta tesztelni a kollégáinkat pedig problémás és költséges lenne” – magyarázta Makkos Péter a lapnak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtartották a dolgozóikat

A fonyódi vendéglőben nem tartanak attól, hogy az újranyitáskor hiányt szenvednének el a dolgozókból, ugyanis nekik sikerült megtartaniuk a munkatársaikat, és velük be is tudják indítani a vállalkozásukat, ha majd lehet nyitni.

Felújítják a szemesi RockBurgert

Balatonszemesen, a RockBurger környékén egész nap fúrás-faragás hangjait lehet hallani, mivel a tulajdonosok felújítással készülnek a szezonra. Terveznek építeni egy új színpadot, amelyen koncertek lesznek, és ha a szabályok is engedik, a belső terek is megújulnak. „Még egy hónap kell, hogy mindennel elkészüljünk” – mondta Szivós Zsigmond tulajdonos, aki hozzátette, hogy tavaly május 15-én nyitottak, ezért szerinte ez idén sem lesz másképp. „A törzsgárda megvan már, úgyhogy emiatt nem aggódom” – mondta.

Ez a helyzet az árakkal

A RockBurger tulajdonosa arról is beszélt, hogy a felreppent hírekkel szemben szerinte nem lesz drágulás a Balatonnál. Úgy véli, az áremelés az élelmiszerek árának növekedését fogja követni, így 10 százaléknál többre nem kell számítani.

Mégis elképzelhető az áremelkedés?

A balatonlellei BL Yacht Club ügyvezetője szerint idén nyáron minőségibb, jobb munkaerővel tudnak majd dolgozni, ami magával hozza azt is, hogy minimális áremelkedés jöhet. Tóth Balázs elmondta, hogy jelenleg nagyon nehéz munkaerőt találni, de a jelentkezők közül sokan nagyon magasan képzett szakemberek, akik eddig külföldön dolgoztak, 4-5 csillagos szállodákban, viszont a járvány miatt haza kell jönniük, és most itthon próbálnak szerencsét.

Nem tudnak készülni a siófoki CE Pláza Hotelnél

A siófoki CE Pláza Hotel menedzsmentje nem hagyta távozni a dolgozóit, így munkaerőből biztos nem szenvednek hiányt a szezonkezdéskor. „Lelkiekben nagyon várjuk, de igazán nem tudunk készülni a nyitásra, mert nem tudjuk, erre mikor lesz lehetőség” – mondta Tóth Gergely tulajdonos, aki azt is hangsúlyozta, hogy csak akkor tudják elkezdeni a készülést, ha már világossá válik, mikor nyithatnak ki.

Aki hosszú távra tervez, nem drágít

Tóth Gergely azt mondta, nem számít jobb szezonra, mint amilyen a 2020-as nyáron volt. Ők a törzsvendégeiket szeretnék megtartani, és nem fognak bármekkora árat elkérni a szolgáltatásaikért, mert ez tulajdonosi erkölcsi elvekbe ütközne. „Ez hosszú távon semmiképpen sem kivitelezhető. Mi éves nyitvatartással üzemelünk, ezért biztosan nem lesz drasztikus áremelés” – mondta a tulajdonos. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonlelle – Forrás: BudaPestkörnyéke