Szombaton délelőtt több százan kísérték el utolsó útjára a balatonberényi temetőben a június 14-én, 31 évesen elhunyt motokrossz-versenyzőt, Szvoboda Bencét. A klasszis sportoló egy csehországi versenyen bukott és szenvedett végzetes fejsérülést, miután a mögötte érkező áthajtott rajta.

Rengetegen érkeztek motoros mezben

A tízszeres magyar bajnok sportoló temetésére a család kérésének megfelelőn rengeteg versenyzőtárs, barát érkezett motoros mezben. Beszédet mondott Szvoboda barátja és sajtósa, Nagy Norbert, legidősebb, 82 éves szurkolója, Bognár Péter, valamint a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Hermann Henrik. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Örökre elnémult a motorja

A szertartás során utoljára a tragikus sorsú versenyző motorját is beindították, hogy aztán örökre elnémuljon.

A legendás motor is megpihen

Végzetes baleset

A Balatonkörnyéke.hu számolt be arról, hogy a múlt szerdán 11:50-kor elveszítette élete legnagyobb harcát a magyar motokrossz kiemelkedő alakja. A klasszis motokrossz-versenyző végzetes balesetet szenvedett egy csehországi versenyen. Egy bukás után többen is elgázolták, és olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy nem maradt esélye az életben maradásra. 31 évet élt. 

Testvéreként tekintett rá

A két cseh és egy osztrák bajnoki címet nyerő versenyző egyik legközelebbi barátja és egyben sajtósa Nagy Norbert volt, aki testvéreként tekintett rá. 2009 óta végigkövette, dokumentálta a karrierjét, öt éven át együtt utazott vele és az édesapjával a versenyekre egy lakóautóban. Olyan oldalát is ismerhette a sportolónak, amelyet csak keveseknek mutatott meg.

Érzékeny srác volt

„Sokszor órákon át beszélgettünk telefonon, amikor külföldre utazott. Akik a sport révén ismerték, tudták, mennyire kitartó, alázatos, szorgalmas versenyző, összeszorított fogakkal küzdött, sokszor a szíve vitte a célba. Azt csak a hozzá nagyon közel állók látták, emellett milyen érzékeny srác volt, mennyire bántották bizonyos dolgok, amikor nem jött ki a lépes számára, rossz kritikákat kapott, hogy olyan versenyzőként bélyegezték meg, aki folyamatosan sérült” – mondta a Sportal.hu-nak Nagy Norbert.

Egyre tudatosabbá vált

„Amikor megismertem, szertelen, szeleburdi srác volt, aki nem ismert lehetetlent. Aztán harminc felett egyre tudatosabbá vált az élet minden területén, legyen szó a sportról, a táplálkozásról, a magánéletről” – tette hozzá a gyászoló barát.

Már a családalapítást tervezte

„Az elmúlt időszakban több sérülés hátráltatta, volt ideje gondolkodni. Egy-két évig akart még versenyezni, az idei, és ha az jól sikerült volna, a következő szezonban. Úgy tervezte, ezt követően felhagy a profi sporttal, a családalapításra is gondolt. Szerette a gyerekeket, szeretett a négyesztendős unokaöccse és az egyéves unokahúga közelében lenni” – olvashattuk a szívszorító információt.

Édesapja a szerelője és a mentora volt

Bencét az édesapja indította el a pályán, ő szintén motorversenyző volt. A szülei fáradhatatlanul vitték munka mellett a futamokra, pályafutása első felében mindezt ők is finanszírozták. Az apukája egyben a szerelője és a mentora is volt, ő vezette a lakóautót, amellyel a viadalokra utaztak. Az édesanyja általában otthonról izgult érte, és ha elmentünk a balatonberényi házba, mindig többfogásos menüvel, rengeteg nutellás palacsintával várta a fiúkat. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: végső búcsút vettek Szvoboda Bencétől. Fotók: Facebook