A keddi hidegfront robogott át Magyarországon, de csütörtökön jön az újabb. Országosan 1-6 centiméternyi hó várható, a fővárosban 2-3 centi, és ez már tartósabban meg is marad. A Balaton befagyhat.

Két hidegfront a héten

A keddi hideg légörvény gyorsan távozik, „magával viszi” a felhőket is, a derült ég jelentős hóborítottsággal pedig nagyon komoly mínuszokat okoz. Keleten, és esetleg Nógrádban, ahol addigra már jelentős, akár 10 centiméteres hótakaró is kialakulhat, hajnalonként -15 és -20 fok körüli értékre csökken a hőmérséklet.

Azért lesz mínusz 10 fok alatt is

Máshol a -8, -12 fok lesz teljesen átlagos, míg nappal a legmelegebb órákban is csak 0 és -6 fokot mérhetünk.

Jön a szezon leghidegebb 4 napja

Valószínűleg ez a csütörtöktől vasárnapig, esetleg hétfőig tartó néhány nap lesz a 2020/2021-es tél leghidegebb időszaka: a Balaton biztosan befagy, a Tisza felső folyásán is kialakulhat jégtakaró, és jó eséllyel a Dunán is jégzajlás indul.

Szakértői előrejelzés

Horváth Ákos meteorológus úgy látja, hogy csütörtökön a Balaton térségét is érintő, hideg, sarkvidéki eredetű levegő tör be Magyarországra, erős széllel. A viharos szél átforgatja, 0 Celsius fok körülire hűti a tó vizét, így a szél hétvégére várható csillapodásával párhuzamosan megindulhat a nyílt vízen is a jegesedés. Vasárnapra már vékony jégpáncél boríthatja a tavat, amely azonban „még messze nem alkalmas sportolásra” – fogalmazott.

Üzemben a bakonyi sípálya

Az eplényi pálya nyitva van, de csak 1500 jegyet adnak el egy napra. Az ár azonban borsos, jóval 10 ezer forint felett van a napijegy. 1,2 km-en lehet síelni.

Melegedés indul

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét közepén aztán az áramlás északnyugatira, nyugatira fordul, időjárásunk változékonny lesz: csapadék szinte biztosan várható, a hőmérséklet azonban fagypont alatt és felett is jókora szórást mutat.

Ónos eső komoly gond

Ebből következően pedig havazás, eső, ónos eső, vagyis bármilyen csapadék előfordulhat, és nagy valószínűséggel ezek mindegyikére számíthatunk is majd.

A hónap végén már megint meleg lesz

A jelenlegi modellek szerint az évszaknak megfelelő hideg idő január 18-19-éig tart, utána komolyabb enyhülés kezdődik, napközben már plusz 3-6 fokig melegszik a levegő. A csapadék térben és időben is változatosan alakul, leginkább esőre számíthatunk, bár egyes számítások kis beválási eséllyel havat is jeleznek. A pontos prognózishoz azonban még túl messze vagyunk.