Ammónia szivárgás miatt riasztották a kaposvári tűzoltókat és a katasztrófavédelmi mobil labort, valamint a műveleti szolgálatot szombat délelőtt a kaposvári húsüzemhez. Csaknem 150 dolgozónak kellett azonnal elhagynia az épületet.

147 dolgozó hagyta el az épületet

Az egymást követő többszöri áramkimaradás megakadályozta a rendszer megfelelő ütemű működését és műszaki meghibásodást okozott a húsüzemben. Ez pedig a sertésfeldolgozó épületében ammónia szivárgást okozott, amelynek észlelését követően a 147 dolgozó azonnal elhagyta az épületet és távol a veszélyes zónától gyülekeztek. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók

A kaposvári hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a kaposvári Pécsi utcába, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával azonnal megkezdték a műszaki mentést. A Baranya vármegyei Sásdról is kértek tűzoltókat a helyszínre – írta közleményében a Katasztrófavédelem.

Kiszakaszolták a sérült vezetéket

Az egységek meggyőződtek róla, hogy az üzem valamennyi dolgozója épségben elhagyta részlegét, a sérült vezetéket kiszakaszolták, így a szivárgás megszűnt.

Folyamatos mérések

A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett az üzem környékén, de az ammónia jelenlétét nem mutatták ki a műszerek. Az ammónia az épületen kívül nem okozott környezetszennyezést.

Átszellőztetik az épületet

Jelenleg a tűzoltóegységek a gépészeknek nyújtanak segítséget a hiba kijavításában, valamint az épület átszellőztetését követően kisebb csoportokban kísérik be a dolgozókat az öltözőbe. Az üzem munkásai ezután hazamehetnek.

Az apa után mászott a fia  

A Kékvillogó.hu számolt be arról, hogy drámai pillanatok játszódtak le egy magyar család házánál. Egy korábban emésztőgödörként használt árokba mászott le szerda délután az a 40 év körüli férfi, akit hiába szólított meg többször édesapja, nem reagált. A 70 év körüli apa ekkor fia után mászott, pár perc múlva azonban már ő sem válaszolt feleségének, ezért az asszony rögtön mentőt hívott. 

Mentőhelikopter indult hozzájuk

Rögtön több egység is útnak indult, köztük egy mentőhelikopter is, miközben a mentésirányító nyugtatni próbálta rémült asszonyt. 

Egyikük sem lélegzett

Amikor a tűzoltók helyszínre értek és kimentették a két sérültet, már egyikük sem lélegzett. A lánglovagok megkezdték az újraélesztést, amit a helyszínre kiérkező mentősök perceken belül emelt szinten folytattak. 

Ammóniagáz okozta a bajt

Ellátás közben a tűzoltók műszerei hangos csipogással jelezték, hogy ammóniagáz okozta a bajt. A mellkasi nyomások sikerre vezettek és az édesapát végül földi, fiát légi úton, szállíthatták stabil állapotban kórházba a mentők. A BalatonKörnyéke.hu híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció