Négy órán keresztül küzdött az életéért az a 22 éves fiatalember, aki az iszapba ragadt az egyik Somogy megyei tóban. Tamást mentőhelikopterrel emelték ki a fagyos sárból. A bravúros mentősről készült videót cikkünk végén tudod megnézni.

Elsüllyedt az iszapban

Amint arról a Balatonkörnyeke.hu is beszámolt, a Balaton déli partján, a Somogy megyei Karád község közelében egy mocsaras ingoványos területen, az úgynevezett Karádi-tóban vasárnap délután elsüllyedt az iszapban egy férfi.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Jéghideg sár

A lengyeltótiban élő Tamás testvérével ment agancsot gyűjteni, amikor a jéghideg iszapba ragadt és nem bírt továbbmenni. Szerencsére még éppen elérte farzsebében telefonját, így tudott segítséget hívni. A teljesen átfagyott fiatalt hosszú órák elteltével végül az Országos Mentőszolgálat munkatársai mentették ki a halál torkából.

Mozdulni sem bírt

„Annyira megfogott az iszapos rész, hogy egy idő után már mozdulni sem bírtam. Nem tudom hogyan, valószínűleg reflexből sikerült a telefonomat még időben kikapnom a farzsebemből, mielőtt az is szétázott volna. Eleinte próbáltam magamtól kiszabadulni, de egyre csak süllyedtem, így végül 40-50 percnyi próbálkozás után inkább tárcsáztam a 112-es segélyhívót, akik a rendőrséghez kapcsoltak. Kértem, hogy segítsenek, mert borzasztóan fázom és azt éreztem, hogy meg fogok fulladni” – emlékezett vissza Tamás a szörnyű pillanatokra.

Azonnal keresni kezdték 

A férfi bejelentése után a járőrök, a tűzoltókkal, a polgárőrséggel és a mezőőrökkel, percek alatt a helyszínre érkeztek és igyekeztek minél előbb megtalálni a rémült fiatalt, azonban mintha csak egy tűt kerestek volna a szénakazalban: lehetetlennek tűnt rálelni Tamásra a bokrokkal benőtt területen.

Lepergett az élete 

„Hang alapján ugyan sikerült a rendőrségnek megtalálnia, viszont nem tudtak beljebb jönni értem. Kiabáltunk egymásnak, aztán telefonon tartottuk egy ideig a kapcsolatot, kérték, hogy ne rakjam le, de egy idő után már elbúcsúztam tőlük, voltaképpen feladtam. Lepergett előttem az életem, zakatolt a fejemben, hogy itt a vége”

4 óráig küzdött

Tamás közel 4 órán keresztül küzdött az életéért a -4 fokban, végül a légimentést is riasztották és helikopterrel indultak a megmentésére. „Amikor meghallottam a rotor zaját, úgy éreztem, kaptam egy új életet, mintha egy őrangyal segített volna rajtam”.

Teljesen kimerült

„Felhúztak a helikopterbe, azonnal tettek rám egy fülhallgatót. Ekkorra már teljesen kimerültem, nem nagyon tudtam magamról. A csizmám teljesen rám fagyott, a ruháimmal együtt kellett levágni rólam” – mondta a Blikknek Tamás. 

A családjára gondolt

A mentősök a férfit azonnal infúzióra költötték, betakarták és megnyugtatták. Tamás azt mondja, nagyon hálás a mentős csapatnak, akik megmentették az életét. A kritikus órákban végig a családjára gondolt, ez tartotta benne a lelket.

A siófoki kórházba vitték

Tamást súlyos fagyási sérülésekkel, de stabil állapotban szállították Siófokra, ahol azonnal fogadták. Néhány órás megfigyelés és infúzió után hazaengedték, és noha a bal lába még kissé szúr, épp bőrrel megúszta a kalandot.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

A mentésről készült videó

Kiemelt kép: illusztráció