Végre eljuthatnak a várva várt új kompok Komáromból a Balatonba. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság most már biztosítani tudja a szükséges mértékű víz­eresztést, így megérkezhetnek az új hajók Siófokra. A részletes forgatókönyvet kidolgozták, indulhat a nem mindennapi projekt!

Csaknem 6 milliárd forint az értékük

A Balatoni Hajózási Zrt. két 45 méteres új kompot és két 35 méteres katamarán hajót vásárolt 5,7 milliárd forint értékben. A cég 2020 novemberében indított, 15,9 millió euró értékű nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát egy komáromi vállalkozás nyerte el. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az új generáció

A teljesen új, a Balatoni Hajózási Zrt. számára tervezett és épített komp hosszú évtizedek után először érkezik a magyar tengerre. Az új komp a megszokott útvonalon áll forgalomba, Tihany és Szántód között. A környezetbarát motorral felszerelt, fedett, légkondícionált utastérrel is rendelkező, 24 személygépkocsi mellett számos kerékpár szállítására alkalmas kompot már nagyon várják.

Nem tudták leúsztatni őket

A hajó már elkészült, de leúsztatása mindeddig nem sikerült, az alacsony vízállás miatt ugyanis nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet.

Most már adottak a körülmények  

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője a sonline.hu portálnak elmondta: most végre biztosítani tudják a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra.

Segített a sok csapadék

„Június első felében a tó vízgyűjtőjére végre lehullott a havi átlagmennyiség, és a Balaton átlagos vízállása elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet, majd az elmúlt napokban meg is haladta azt. Egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többletvízkészlet óvatos leeresztése” – mondta a szóvivó

Helyszíni bejárást tartottak

A napokban helyszíni bejárást tartottak a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen a már elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Számos hajózási akadályt találtak, ezeket június első felében eltávolítják.

Csak a siófoki hajózsilip segíthet

„A Sió-csatorna vízszintjét a Balatonból történő vízeresztés mértéke határozza meg, melyre jelenleg csak a siófoki hajózsilipen keresztül van lehetőség, mivel az új vízleeresztő műtárgy még épül, nem üzemel” – tájékoztatott a vízügyi szóvivő. 

Két éve próbálkoznak már

Többször próbálkoztak az új hajók leúsztatásával, már 2021-ben próbavízeresztést, és ezzel összefüggésben vízhozam- és vízszintrögzítést végeztek. Az eredmények alapján digitálisan modellezték a lejátszódó lehetséges folyamatokat, és kidolgoztak több szállítási forgatókönyvet.

Kidolgozták a forgatókönyvet

A hajók mérete és az adott körülmények alapján elkészítették a Sió-csatorna medrében szükséges beavatkozások tervezetét is, és végül kidolgozták a hajók mozgásának menetrendjét is.

Tavaly kevés volt a csapadék

„A Balaton vízgyűjtő területére azonban 2022-ben a sokévi átlagnál kevesebb csapadékmennyiség hullott, s az elmúlt csaknem 10 év legalacsonyabb átlagvízállását, 68 centimétert mértünk a tavon, így a tavalyi vízkészlet nem tette lehetővé, hogy további vízmennyiséget veszítsen a tó, vagyis, hogy vizet engedjünk a Sió-csatornába” – mondta el Siklós Gabriella. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: érkeznek az új kompok a Balatonra! Fotó: Facebook/Vitézy Dávid