Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Balatonnál elfogott kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonos, valamint ügyvédje ellen; a gyanú szerint a vállalkozó két év alatt 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót – közölte a hatóság.

Nem akart adót fizetni a milliárdos

A több élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellnesshotel tulajdonosa 2017-ben és 2018-ban 7,4 milliárd forint osztalékot vett fel több gazdasági társaságtól és nem akart itthon adót fizetni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Dubajba mentette ki a vagyonát

A dúsgazdag férfi az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben, vélhetően Dubajban szerzett letelepedési engedélyt, hivatalos lakcímet, valamint arab és ciprusi fedővállalkozások alapításában is közreműködött, hogy elkerülje az 1,1 milliárd forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.

Könnyű céget alapítani Dubajban

Dubajban 20-30 ezer dollárért néhány hét alatt könnyen lehet céget alapítani. Az éves 6 -10 milliós fenntartási díj ideális lehet azoknak, akik 150 millió forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, ugyanis könnyen ki lehet kerülni a magyar adóhatóságot. Úgy tűnik ebben az esetben azonban ez nem sikerült, a NAV-nál kiverte a biztosítékot a költségvetésből ellopott 1 milliárd forintnál is nagyobb összeg.

Álca volt a dubaji cég

A nyomozás kiderítette, hogy a vállalkozó külföldi életvitele csak álca, valójában itthon él, Magyarországról irányítja üzleteit. A vizsgálat szerint a nyolcszáz munkavállalót foglalkoztató milliárdos üzletember dolgozóinak fizetését 2014 és 2018 között számos esetben „feketén” egészítette ki, hogy így csökkentse a fizetendő közterheket, ebben pedig a közvetlen irányítása alatt álló cégcsoport ügyvezetői is részt vettek.

Pénzmosás és adócsalás

A pénzmosással és költségvetési csalással gyanúsított vállalkozót balatoni villájában fogták el a NAV nyomozók. A költségvetést ért kár ingatlanok zárolásával és önkéntes befizetéssel teljes egészében megtérült – tudatta a hatóság.

Befizette az elmaradt adót

A közlemény szerint tehát a milliárdos férfi kifizette azt a pénzt, amit az adóhatóság keres rajta, így túl nagy problémája nem lesz, hiszen egy jó ügyvéd nagy eséllyel el tudja simítani az ügyet.

TV2-es celebet is elkaszált már a NAV

Hasonló esete volt a TV2 korábbi celebjének, Hajdu Péternek is, aki szintén adócsalás miatt került a hatóságok látókörébe. Végül ő is kifizette a tartozását és megúszta egy felfüggesztettel, ezt követően vezérigazgató lett egy tévétársaságnál. Ide kapcsolódik: Másfél év börtönt kapott Hajdú Péter showman, négy évre felfüggesztették

Az adócsaló Győzikének is megbocsátottak

A korábbi RTL-celeb Győzike szintén adócsalás miatt került reflektorfénybe. Kiderült, hogy az RTL-es jövedelmei után nem teljesen fizette meg az adót, sok tízmilliót keresett nála az adóhatóság. Győzike is megúszta, azóta pedig már belépett a Fideszbe, az első sorban vonult legutóbb a Békementeten, de posztolta magát Orbán Viktor feleségével vagy a volt köztársasági elnökkel, Áder Jánossal is. Az adócsalás tehát megbocsátható bűnnek látszik Magyarországon. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció