Valóságos pánik uralta a Balatont és a Velencei-tó környékét az 1980-as évek végén. Egy férfi esténként a nők mögé lopózott, kloroformos kendővel elkábította őket és döbbenetes dolgokat tett. Amikor elkapták azt állította, hogy egy gyermekkori trauma miatt sosem tudott közel kerülni a nőkhöz, ezért kitalálta, hogy elkábítja őket. Újranyitottuk egy szégyenteljes bűncselekmény-sorozat aktáját 1989-ből, az azóta kiszabadult tettes ma is köztünk élhet.

A nőket szerette

A pletyka szerint a siófoki taxisok forgalmát is fellendítette a „kloroformos férfi” bűncselekmény-sorozata, miután a környékbeli nők rettegtek, hogy ők lesznek az akkor még ismeretlen személy következő áldozatai. Sokan este tíz óra után nem is mertek egyedül közlekedni az utcán, mert a problémás férfi általában sötétedést követően, autóból kiugorva támadta meg áldozatait, akiket elkábított és ki tudja mit tett velük. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Álarcban vadászott

A 28 éves S. László autószerelő a nyolcvanas évek végén vadászott Székesfehérváron és környékén. Álarcban, kloroformos kendővel a kezében, hátulról támadott. Áldozatait elkábítótta, aztán leült melléjük, beszélt hozzájuk és simogatta őket. Azért követhetett el ennyi bűncselekményt, mert senki sem tudott róla megfelelő személyleírást adni, miután eleve csuklyában volt és a munkahelyéről lopott kloroform azonnal hatott.

Normális embernek látszott

A férfit végül azután kapták el, hogy pont a Velencei-tónál a gárdonyi rendőrörs előtt parkolt le az autójával, amelyet valószínűleg már jó ideje kerestek. S. László a kívülállók számára ráadásul egészen normális embernek tűnhetett, hiszen értettségije, rendes munkahelye és ingatlana is volt. A kihallgatásán aztán egészen elképesztő részleteket osztott meg. Kiderült, hogy egy gyerekkori trauma késztette arra, amit aztán felnőttként tett.

Mire felébredt…

Tizenkét éves korában éppen hazafelé tartott biciklivel, amikor egy bokros területen észrevette, hogy két férfi rosszul bánt egy nővel. Egyikük észrevette és leütötte őt, aztán amikor magához tért, már nem volt rajta semmi. Másra nem emkékezett, de László sokat álmodott erről az esetről, ami végigkísérte az egész életét. Zárkózott, csöndes gyerekként jellemezte magát, aki mindig csak mások gondjait próbálta megoldani. A nőkkel viszont nem tudott mit kezdeni.

Egy filmből leste el

Próbált randevúzni, de semmi önbizalma nem volt, ezért az első bántó szóra, megjegyzésre „sündisznóállásba” menekült. A kloroformos módszert azért választotta, hogy végre közelebb kerülhessen a nőkhöz. Valamilyen filmből leste el, és úgy volt vele, hogy tulajdonképpen ártalmatlan, senkinek nem lesz tőle semmi baja.

Kedveskedni akart? Nehéz elhinni

Hogy S. László a súlyos büntetést akarta-e elkerülni vagy valóban így érzett, azt nehéz lenne megmondani, de állítása szerint ő nem akart senkinek sem fájdalmat okozni, sőt. Kedveskedett megtámadott áldozatainak, cirogatta őket és olyan is akadt, akitől elnézést kért, miután az áldozat magához tért. Állítólag olyan nő is volt, aki miután magához tért, megkérte őt, hogy vegye le a maszkját és puszilja meg. Ezt azonban nehéz elképzelni, valószínűleg csak kitalálta.

Házasodni akart, hiába

S. László 27 támadás után egy időre felhagyott a kloroformos akciókkal. Házassághirdetést adott fel, és talált is egy lányt, akinek megkérte a kezét, de a nő végül nem tudott dönteni, így ez a próbálkozás is kudarcba fulladt. Állítólag ez a nő is hasonló problémákkal küzdött, mint László, aki a rendőröknek azt mondta, reméli, hogy a szabadulása után még találkozhatnak.

Látogatta a börtönben

Hogy találkoztak-e, rejtély, mindenesetre az akkori információk szerint a nő folyamatosan látogatta őt az előzetesben és megígérte, hogy megvárja, amíg szabadul. Annyi bizonyos, hogy S. László első fokon nyolc év börtönbüntetést kapott, miután legalább 29 nőt támadott meg. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, de a jogerős ítéletről már nem található információ, vagyis nem tudni, hogy a férfi végül meddig ült börtönben. Nem kizárt, hogy a tettes a mai napig köztünk él. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Életeket tett tönkre

„Miközben maga sérült lélekkel tengette életét, nők tucatjainak életét rontotta meg; hagyott az ő lelkükben is kitörölhetetlen, lidérces emlékeket. Még akkor is, ha a tanúvallomások szerint áldozatai gyakran csak homályosan, álomszerűen emlékeztek a történtekre. Az első nőt, akit megkapott életében, mielőtt otthagyta volna az utcán, megalázó helyzetben, betakarta előbb a kabátjával: hűvös az éjszaka, meg ne fázzon”, írta a kloroformos bűnözőről a Fejér Megyei Hírlap 1989-ben. Ha szeretnél még ilyen Újranitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika