Az ügyvéd után egy ismert magyar étterem tulajdonosa jelentette be, hogy ALS betegséggel küzd. A halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel hónapok óta a nyilvánosság előtt küzd az aktív eutanázia lehetőségéért.

Bezár az étterem

Most újabb ismert magyar jelentette be, hogy ALS-sel küzd. Januártól bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét nevű étterem. A tulajdonos, Szalai Dezső nem gazdasági okokra hivatkozva hozta meg a döntését, hanem előrehaladott ALS betegsége okán – olvasható az étterem Facebook-posztjában.

2 éve nyitották az éttermet

Az étterem 2021-ben nyílt, és leginkább különleges panorámája miatt vonzotta a látogatókat, ahol Pillók Attila séf irányításával az emeleten egész évben üzemelő bisztrókonyha, a földszinten egy több száz fő befogadására alkalmas lazább stílusú egység, a Rét üzemel.

Nehéz döntés

„Egy számomra nagyon nehéz döntést kellett meghoznom. ALS betegségem előrehaladtával olyan stádiumba jutott, ami lehetetlenné teszi számomra a Völgyhíd folytatását, ezért januártól bezárjuk konyhánkat” – írta a Facebook-posztban.

Több, mint vendéglátás

„Köszönjük, hogy velünk voltatok ebben a kivételes kalandban, a Völgyhíd Konyha & Rét számomra sokkal többet jelentett, mint csupán egy vendéglátóhely. Bízom benne, hogy nektek is olyan hellyé vált, ahol a különleges ételek és egyedálló panoráma mellett a magyar tenger és Kőrőshegy egyedisége is megérintett” – írja Pillók Attila.

Egy utolsó vendéglátás

Szalai Dezső, és reményét fejezte ki, hogy találnak olyan vevőt, aki „tovább megy a megkezdett úton”. A tulajdonos jelezte azt is, hogy az évet és az éttermet még egy utolsó igazi vendéglátással zárják december 29. és január 1. között.

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet.

Megszűnnek a légzési funkciók

A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar  Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését.

Kiemelt kép: Szalai Dezső – Forrás: Facebook