A tavaly őszi leállást követően május 31-én megindul a vasúti forgalom a Szabadbattyán-Balatonfüred vasúti vonalszakaszon, egyelőre dízeles vontatással. A fejlesztéseknek köszönhetően az utazóközönség már használatba veheti a felújított vasútállomásokat Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön.

Gyorsabb lesz a közlekedés

Az ütemtervnek megfelelően elkészült fejlesztések eredményeként jóval gyorsabb lesz a közlekedés a keleti medence állomásai és megállóhelyei felé a nyári menetrend kezdetétől – írja a Világgazdaság.

Felújították

Az érintett vonalszakaszon befejeződött a felsővezeték-hálózat és a villamos betápláláshoz szükséges infrastruktúra kialakítása és a pályaépítési munkálatok is. Ezenfelül üzembe helyezték a biztosítóberendezést és a felsővezeték feszültség alá helyezését is. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Villamosították a vonalat

Az üzemi próbákat megcsinálták, így május 25. óta villamosított próbamenetek közlekednek Szabadbattyán és Balatonfüred között. A nyári menetrend ennek megfelelően már villamos üzemmel indul, valószínűsíthetően június 19-én. A mozdonycserét új helyszínen, Székesfehérvár helyett Balatonfüreden oldják meg.

Új épületet is felhúztak

Tavaly év végén befejezték az alsóörsi állomáson az új felsővezetéki járműtároló épület építését. Ebben az épületben fog állomásozni a vasútvonal karbantartásához szükséges felsővezeték szerelő-karbantartó jármű.

Vontatási állomást is bővítettek

A vasúti felújítások mellett befejezték a szabadbattyáni vontatási transzformátor alállomás átalakítását is. A projekt során Szabadbattyán villamos vontatási alállomásának bővítése befejeződött, de a vontatási energia biztosításához új tápvezetéket is felhúztak. A fejlesztésekkel a vasútvonal táplálási rendszerét biztosították Balatonfüredig.

Ez lesz a projekt következő célja

A kivitelezés mellett a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elkezdte a projekt második ütemének a megvalósítását is a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Tapolca-Ukk vonalon.

Gyorsabb lesz lejutni Füredre

Ez is érdekelhet

Jobb szolgáltatást kínálnak

A fejlesztési program célja, hogy az utasok kényelmét szolgálja. A Balaton északi partján fekvő vonalszakaszok villamosításával javítják a közösségi közlekedést, miközben környezetbarát, gyors és kényelmesebb vonatozást biztosítanak az utasoknak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Facebook/MÁV