Közeleg a nyár, és egyre többen akarnak menni a Balatonhoz. Az utasok igényeit szem előtt tartva a MÁV május 17-től, azaz hétfőtől sűríti a járatait Budapestről a Balatonra, de az InterCity kocsik és étkezőkocsik is kellemesebbé fogják varázsolni az utat.

Sűrűbben járnak a vonatok

Egyre többen látogatnak a tópartra tavasszal és ősszel is, ezért a MÁV-START már nem csak a nyári szezon idején, hanem már egy hónappal előtte sűríti a járatait a Balatonhoz. A felújításoknak köszönhetően pedig évről évre jobb és magasabb szintű szolgáltatást igyekszik nyújtani az utasoknak – írja a Mavcsoport.

Jobb lesz a menetrend

„Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között, InterCity kocsik is járnak, valamint a déli parton étkezőkocsi és új 1. osztályú szolgáltatás teszi teljesebbé a komfortot” – írták. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Többen fognak vonatozni

Az időjárás javulásával, a beoltottak számának emelkedésével, valamint a korlátozások enyhítésével valószínűsíteni lehet, hogy a vonatokat többen fogják használni, és többen fognak utazni a Balatonra. A vasúttársaság új előszezoni menetrendje lehetővé teszi, hogy a Balatonra utazók gyorsan és kényelmesen juthassanak le a magyar tengerhez.

Jön a Balaton24 és a Balaton72

Mint írtunk róla, újabb balatoni napijegyeket vezet be a MÁV-START. A tavaly először bevezetett Balaton24 és Balaton72 nevű jegyekkel korlátlan utazásra leszünk jogosultak, és az egy, illetve három napra érvényes jegytípus már május 1-től elérhető a jegypénztárakban. “Szombattól elérhető a Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata, az egy- vagy három napig érvényes jegyekkel a Balaton menti vasútvonalakon túl, a tó térségében 123 település között közlekedő Volánbuszokon is utazhatnak” – közölte a MÁV-Volán csoport szombaton.

Jobb közlekedés a déli partra

A korábbihoz képest sűrűbb menetrenddel várja a déli partra tartó utasait a vasúttársaság, amely InterCity kocsikat és már az előszezonban is étkezőkocsikat biztosít az utasai számára. Tavaly ősszel a Budapest és Balaton közötti vonalon már óránként jártak a vonatok felváltva Keszthely, illetve Nagykanizsa felé.

Étkezőkocsi és 1. osztály

A Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCity vonaton ezenfelül étkezőkocsi és 1. osztály is lesz, így az utazás még kellemesebb lesz az utasoknak. Az 1. és 2. osztályú IC kocsikon kedvező árú, 300 forintos helyjegy váltható.

Kisebb megállókat is sűrűbben látogatja a vonat

Az előszezonban a Siófok, Fonyód és Balatonmáriafürdő környékén lévő, kisebb forgalmú települések megállóiban is sűrűbben fognak megállni a vonatok. Emellett közvetlenül elérhetővé válnak Budapestről: Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Balatonszéplak alsó, Balatonszéplak felső, Zamárdi felső, Szántód, Balatonlelle felső, Fonyódliget, Bélatelep, Alsóbélatelep, Balatonfenyves alsó, Máriahullámtelep, Máriaszőlőtelep.

Pótlóbusz az északi parton

Vasútfejlesztés miatt a Balaton északi partján május 30-ig nerm közlekednek vonatok, Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbusz szállítja az utasokat. Május 31-től azonban már nem kell átszállni, ugyanis közvetlen vonatok közlekednek majd Budapesttől Tapolcáig. Ettől az időponttól kezdve az északi partra a korábbi évekből jól megismert járatokkal lehet majd utazni. 

Lesznek Tekergő vonatok is

Kék Hullám sebesvonatok kétóránként közlekednek Budapest-Déli és Tapolca között, a Katica sebesvonatok hétvégén kétóránként közlekednek a Déli pályaudvar és Balatonfüred között, hétköznap naponta két pár vonat közlekedik. Pénteken és hétvégén Tekergő gyorsvonatok is közlekednek a Déli és Tapolca között.

Sűrűbb és gyorsabb eljutást ígértek

A felsővezeték bekapcsolásáig a villanymozdonyokat Székesfehérváron cserélik dízelre, ezen műveletet a nyári menetrend bevezetésétől (június 19-től) már Balatonfüreden végzik el. Így akkortól negyed órával rövidül majd a menetidő, és a dízelmozdony helyett csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatással, valamint FLIRT motorvonatokkal lehet eljutni a Balaton északi fővárosába. A villamosítás eredményeképpen sűrűbb és gyorsabb eljutást kínál a vasútvállalat június 19-től. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vonat – Forrás: Facebook/MÁV