Bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség azzal a három férfivel szemben, akik 2020 tavaszán sorozatosan és szervezetten törtek be hétvégi házakba a balatonlellei és balatonboglári szőlőhegyen.

Voltak már büntetve

A vádlottak – akik vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt valamennyien kaptak már büntetést – 2020 áprilisában megállapodtak abban, hogy Balaton-parti lakóhelyükhöz közeli hétvégi házakba és pincékbe törnek be, majd onnan könnyen mozdítható ingóságokat lopnak.

Munkamegosztás volt köztük

A férfiak a szerepeket is felosztották egymás között, a legfiatalabb, egyben részletes helyismerettel rendelkező férfi választotta ki az ingatlanokat, és erős fizikumára tekintettel azok ajtaját is ő feszítette ki, míg idősebb társai a házak átkutatásában és az értékek elvitelében segítettek, vagy figyeléssel biztosították a bűncselekmények elkövetését.

12 nyaralót törtek fel

Alig egy hónap alatt a vádlottak összesen 12 ingatlanba törtek be, és azokból egyenként 8.660,- és 335.200,- Ft közötti, összesen 653.780,- Ft értékben tulajdonítottak el műszaki cikkeket, szerszámokat, kerti gépeket, üzemanyagot, illetve szeszes italokat.

Tavaly májusban fogták el őket

A fonyódi nyomozók végül 2020 májusában elfogták és őrizetbe vették a vádlottakat, akiknek a letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte.

Hosszú börtönt kért rájuk az ügyészség

Az ügyészség az azóta is letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, a két idősebb férfi esetében két év két hónap, illetve három év hat hónap börtönbüntetés, míg a fiatalabb, de többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben három év tíz hónap fegyházbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

Ez is érdekelhet

További balatoni bűnügyi hírekért kattints ide!

Címlapfotónk az ügyészség felvétele.