Szombaton 29 fokos volt a Balaton vize Gyenesdiásnál, vasárnap az előrejelzés szerint, egy fokkal melegebb lesz a tó vize. A napokban Magyarországon pusztító hőség várható, a kontinens déli részén akár 50 fokos hőmérséklet is lehet. 

Brutál meleg a víz

29,1 fok volt a legmagasabb érték, amit szombaton Gyenesdiáson mért az Időkép vízparti hőmérője. A keleti medencében Siófoknál 25, Balatonkenesénél 26 fokos volt a víz.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fokozódik a hőség

A következő napokban fokozódik a hőség, az ország déli-délkeleti felén forróságra kell számítani, a csúcshőmérséklet sokfelé a 37-38 fokot is elérheti, és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. 

Hőségriadó

A nagy meleg miatt az országos tisztifőorvos szombat 0 órától szerda 24 óráig harmadfokú hőségriadót rendelt el, miután pusztító hőség tarolja le az országot. A napokban emiatt életbe lépett a vörös kód. Dél-Európában pedig egyenesen pokoli hőség van, akár közel 50 fokos hőmérséklettel.

Sok ember kerül bajba

A nagy forróságban is rengeteg dolguk van a vízirendőröknek, az elmúlt napokban több embert kellett kimenteniük a Balatonból. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezt tanácsolja a nyaralóknak:

Aki nem tud úszni

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!

Hirtelen vízbeugrás 

Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!

Ekkor nem szabad vízben taretózkodni

  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

Ne igyanak alkoholt

  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

Ha bajba kerülsz!

Kérjük, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, tegyenek bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán! A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: balatonkörnyeke.hu