Martonvásár térségében két személygépkocsi ütközött össze, adta hírül rendőrség.

Itt történt a baleset

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt 2023. július 16-án 8 óra 18 perc körül az M7-es autópálya 27. kilométerszelvényében Martonvásár térségében, a Balaton irányába vezető oldalon, ahol két személygépjármű ütközött össze. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Figyelem és türelem

A helyszíni szemle és a műszaki mentés ideje alatt az autópálya érintett szakaszán forgalomkorlátozásra kell számítani, a baleset miatt közel öt kilométeres torlódás alakult ki. Kérjük a gépkocsivezetők fokozott figyelmét és türelmét! – írja honlapján a rendőrség.

Rendőrség ajánlásai az M7-esre

A torlódások, forgalomlassulás lényegében bármely napszakban kialakulhatnak, erre minden erre közlekedőnek számítania kell, és ennek megfelelően kell megválasztani a haladási sebességet és a vezetési stílust.

Kritikus szakaszok

Mára jellemzővé vált, hogy már az M7-es, M1-es közös kivezető szakaszáig visszatorlódik az induló forgalom, Érdnél rendszeresek a torlódások, sőt a budaörsi szakaszon már elkezdődik a lassulás. 

Erre figyeljünk!

Annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket és a gigadugókat, érdemes eszekre a dolgokra nagyon odafigyelni: a követési távolság be nem tartása, lassabb jármű “tolása” a belső sávban. A forgalom akadályozása, indukolatlanul lassú menetsebesség választása, különösen a belső “gyors” sávban. 

Ne lassítsuk a forgalmat!

Alacsonyabb haladási sebességet választva, de utolérve még lassabban haladó járművet (például teherautó) sávváltásba és előzésbe kezdve, ha a körülmények és a jármű állapota-teljesítménye engedi, gyorsítsanak a megengedett legnagyobb sebességre az előzés mielőbbi befelyezéséért, illetve, hogy indokolatlanul ne lassítsák a forgalmat, ezáltal ne indítsanak el fékezési láncot, amely torlódást, ráfutást okozhat!

Sávváltás

Kiegyensúlyozottabb a forgalom ritmusa, ha a haladók alkalmazkodnak a pillanatnyi forgalmi dinamikához – kerülik a gyorshajtást, és kerülik az autópálya-idegen túl lassú haladást is. Nagyon figyelmesen váltsanak sávot: az autópályán nagyon eltérő haladási sebességek is jellemzők, sávváltást nem szabad kikényszeríteni, csak akkor váltsanak sávot, ha ezzel nem kényszerítik fékezésre vagy a haladási irány megváltoztatására a másik sávban haladót. Figyeljenek a kis sziluettet mutató, de gyorsan közeledő motorosokra!

Ne előzzünk jobbról!

Ne előzzenek jobbról, ne használják a leállósávot haladásra! Amellett, hogy mindkét megoldás szabálytalan, váratlanul éri a többi közlekedőt. A Budapest felé tartó háromsávos szakaszon se előzzenek jobbról. Tartsák be a “Jobbra tarts” szabályt is, indokoltalanul ne haladjanak a belsőbb sávokban, ha üres a külső sáv is!

Figyeljünk az előttünk haladókra!

Nagyobb sebességnél az autó kisebb kormánymozdulatra is érzékenyen reagál. Ne kényszerítsenek másokat kikerülőmanőverre! Akár utolérve egy lassabb konvojt, ne erőszakolják ki az előttük haladóktól a jobbra sorolást (ne “söprögessék” a belső sávot), de akár előzési manővert kezdve a hátulról gyorsabban érkezőt se zavarják össze!

Fel- és lehajtók forgalma

Figyeljenek a fel- és lehajtóknál, mindkettőnél alakulhat ki torlódás! Segítsék a felhajtó autók besorolását lassítással, sávváltással, de csak akkor, ha nem akadályozzák vele a mögöttes forgalmat, vagy a belső, gyorsabb sáv forgalmát.A felhajtó autók ne kényszerítsék ki a besorolást, felhajtáskor tartsák be az elsőbbségadás ide vonatkozó szabályait!  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció