Csütörtöktől szibériai hideg érkezik Magyarországra, lesz ahol a mínusz 20 fok is sem kizárható. Ha tartós marad ez az időjárás, akkor befagyhat a Balaton.

Nappal is tél lesz pár nap múlva

Nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet csütörtöktől. Jelentős változás körvonalazódik időjárásunkban, drasztikus lehűlés érkezhet csütörtöktől – írja az Időkép.

Mit szól a mínusz 20 fokhoz?

Az Észak-Európa felett felgyülemlett, szibériai eredetű hideg légtömeget egy mediterrán ciklon viharos szél kíséretében „ránthatja le” a hét közepén. A hidegbetörést viharos szél és havazás kísérheti, ezt követően a hétvégi reggeleken országszerte -10 fok alatti hőmérsékletre számíthatunk, a fagyzugos helyeken -20 fok alá hűlhet a levegő.

Havazás is lesz, a mennyiség a kérdés

A hóvastagság várható mérete még erősen bizonytalan, nagyban múlik az említett ciklon útvonalán.

Többnapos lesz a hideg, befagyhat a Balaton

A folytatásban is tartósan fagyos időre készülhetünk, így jó eséllyel befagy majd a Balaton is. Januárban ez már egyszer elkezdődött, de az enyhülés hamar véget vetett a folyamatnak.

4 év volt utoljára ilyen

Legutóbb 4 éve fagyott be a tó, akkor napokig tartó fagyhullám volt Magyarországon. Az NLC képsorozatot készített az akkori jegesedéről.

Pár hete már próbálkozott a tél

Fakutya a Balatonon

A fakutya egy téli, jégen használatos, fából készült sporteszköz. A téli Balatonon egyik küönlegessége. Készítéséhez szántalpat, vagy két keskeny lécet, vagy nagyobb deszkát használtak, melyre egy támlás széket erősítettek. A fakutya meghajtását két szöges végű bottal végezték, vagy egy másik ember, akin korcsolya volt, az segített tolni az eszközt.

Versenyeket is tartottak

A néprajzkutatók feltételezései szerint a Festetics család valamely tagja hozta be Magyarországra 1860 körül. Először a Balatonnál használták, Keszthely környékén. A huszadik század elején a Velenceti-tó, valamint a Balaton jegén fakutya versenyeket tartottak.

További balatoni friss hérekért kattints ide!

Címlapfotó: Gál Zoltán, ordacsehi NLC-olvasó