Jövő év végére befejeződik  a veszprémi déli elkerülő út Litér és Balatonfüred közti 7,5 kilométer hosszú  szakaszának megújítása, 25 milliárd forintból – közölte a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Veszprém felől is érdemes lesz megérkezni

A litéri és balatonfüredi csomópontok közti szakaszt négysávossá bővítik, a korábbi lámpás csomópontok helyett külön szintű csomópontokat alakítanak ki.

Körforgalmak az egyszerűbb kanyarodás érdekében

A szakaszon kialakítanak két körforgalmat, korszerűsítik a burkolatot, a biztonságosabb közlekedés érdekében fizikailag is elválasztják az út két oldalát.

Terelőút, ami marad

A balatonalmádi csomópont térségében terelőutat építettek a forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében, amely az építkezés lezárultával is megmarad.

Folyamatos haladás a cél

A cél az, hogy az elkészült útszakaszokat folyamatosan adják át a közlekedőknek, szem előtt tartva, hogy 2023-ra, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, minden elem elkészüljön – fejtette ki.

A turizmus lebeg a szemük előtt

Nyul Zoltán vezérigazgató-helettes hozzátette: a beruházásnak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá válik a közlekedés. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a beruházás mind a térség, mind az ország szempontjából jelentős, gazdaságilag és a turizmus szempontjából egyaránt.

Veszprémen is segít a beruházás

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a 8-as és a 82-es út közötti szakasz megépülte jelentősen megkönnyíti majd a város két leglátogatottabb létesítménye, a Veszprém Aréna és a leendő uszoda megközelítését.

A 8-as út és a Balaton

A főút Várpalotától Veszprémig tartó szakasza a legterheltebb forgalmi szempontból. Ez a szakász már 2×2 sávos autóút, e Veszprémnél újra csak 2×1 sávos. A gond, hogy a Balatonhoz tartók csak hosszú várakozás után tudak balra kanyarodni. A lámpáknál akár 10-15 perces várakozások is kialakulnak a főszezonban.

40 éve még nagy segítség volt

A 80-as években éült elkerülő szakasz tehermentesítette Veszprém belvárosát, valamint a veszprémi viaduktot de mára már ez kevés. Az elkerülő szakaszon most három jelzőlámpás csomópontot építenek át. Egy a Balatonalmádi felől érkező útnál, egy a Csopak felé vezető 73-as főútnál és egy a Tapolca felé kiágazó 77-es főútnál is.

További balatoni közlekedési hírekért kattints ide!