A korábbi évekhez képest idén előrébb hozták a szúnyogirtás tervezett időpontját a Balatonnál. Így március 24-26-án fog megkezdődni a biológiai légi szúnyoggyérítést a tóparton.

Irtják a szúnyogokat

A szúnyoggyérítés során elsősorban a parti területekre koncentrálnak a szakemberek, akik egyúttal a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas területén is végeznek majd irtást – írta az MTI Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője közleménye alapján. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2500-3000 hektár

A Balatoni területeken 2500-3000 hektárnyi szúnyogtenyészőhelyet tartanak nyilván. És mivel a száraz időjárás miatt ennek a területnek csak egy része került víz alá, ezért ott kedvező feltételek alakultak ki a szúnyogok szaporodásához.

Csípőszúnyogok is szaporodnak

A Balaton környékén élő mintegy 24 szúnyogfajból 5-7 az embert is támadó csípőszúnyog, és ezek közül néhány faj szaporodását lehet megfékezni a mostani biológiai beavatkozással.

Kezelhető a helyzet

Az idei enyhe tél nem tizedelte meg akkora mértékben a szúnyogok áttelelő petéit. Ugyanakkor ha a következő néhány hónap sem lesz túl csapadékos, akkor a légi biológiai és földi kémiai gyérítésekkel kezelni tudják majd a helyzetet.

Jobb megoldás

A szúnyogok elleni védekezésben előrelépést jelentett a 2020-ban már kipróbált és bevált granulátumos kijuttatás. Ez azért lehet jobb a folyékony formánál, mert a vegetáció beindulása, vagyis a fák, bokrok lombosodása után is hatékony, nem marad meg a leveleken, hanem lepereg a lárvák tenyészőhelyeire.

Kevésbé hatékony a kémiai módszer

Mivel ilyenkor tavasszal megkezdődik a szúnyogok rajzása, ezért különösen fontos kérdés, hogy mivel vesszük fel a harcot a zümmögő rovarok ellen. Mivel a kémiai módszer egyre kevésbé hatékony, ezért új módszerek után kutattak a szakemberek, az egyeztetésekbe pedig a Debreceni Egyetemet is bevonták – írja a Szóljon.hu.

Debreceni Egyetemmel egyeztetnek

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is nagy problémát jelent a szúnyoggyérítés, de a megyében is felkészültek a Tiszánál lévő rovarok irtására. És ezt ráadásul olyan komolyan vették, hogy a Debreceni Egyetem szakembereivel folytattak egyeztetéseket, hogy milyen új módszerek irányába forduljon a helyhatóság a gyérítés során.

Biológiai módszer

Az ország keleti részén is úgy gondolják a szakemberek, hogy a megoldást egy biológiai módszer jelenthetné, viszont ennek az alkalmazása komoly előkészületeket igényel.

Összeállítják a tervet

A Tiszánál lévő szúnyogok hatékony irtására a szakemberek bevonásával megkezdődött a fajösszetétel, az egyedsűrűség, a tenyészőhelyek feltérképezése és egy terv összeállítása. Az egyeztetéseket egyébként a Debreceni Egyetem növényvédelmi intézetének szakembereivel folytatják. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay