A Balatonnál akciózott a Párbeszéd, pink gumimatracokból rakták össze azt a szlogent, hogy a „Balaton mindenkié”. Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem kell több természetpusztító luxusberuházás és a kormányközeli elitnek épített yachtkikötő a Balatonhoz.

Kisajátítják a Balatont

A Párbeszéd minden évben megrendezi a zöld és igazságos jövőre fókuszáló fenntarthatósági táborát, amely idén látványos akcióval zárult. A párt szerint a NER, vagyis a kormányközeli üzletemberek elképesztő ütemben teszik rá a kezüket a Balatonra. Mint fogalmaznak „Az Orbán-kormányhoz közeli befektetők lassan teljesen kisajátítják és körbeépítik a Balatont, figyelmen kívül hagyva a helyi építési és környezetvédelmi szabályokat is. A luxusturistákat kiszolgáló szállodák, apartmanok, jachtkikötők szűkítik a Balatonhoz való hozzáférést a magyar családok számára, miközben a szabadstrandok száma is egyre csökken.” – írják a közleményükben. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Spekulánsok a Balatonnál

Hozzáteszik: „A Párbeszéd teljes szemléletváltozást követel a tavainkat illetően. Az elsődleges szempont csak a környezet védelme lehet, és nem az, hogy a kormányközeli vállalkozók zavartalanul tömhessék meg a zsebeiket. A Balaton nem lehet oligarcháké és spekulánsoké, mert a Balaton mindenkié!” – írják.

Pink gumimatracok

A Párbeszéd látványosat akciózott. Fonyód környékén pink gumimatracokból kirakták a „Balaton mindenkié” szlogent. Az eseményről fotókat és drónvideót is készítettek, ezt a cikkünk alján lehet megnézni.

A balatoni akció képei

Fotók forrása: Facebook/Párbeszéd

Balaton imádó főpolgármester

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki korábban a Párbeszéd társelnöke volt, szintén posztolt az eseményről, így fogalmazott: „Mint Balaton-imádó magyar állampolgár mondom: nem kell több természetpusztító luxusberuházás és a NER-elitnek épített yachtkikötő a Balatonhoz.”

Nem kellenek betontömbök

A főpolgármester hozzáteszi: „Érthetetlen, hogy 2022-ben miközben energia- gazdasági -és megélhetési válság vesz körül minket még mindig ott tartunk, hogy érvelni kell amellett, hogy betonozó, térkövező mánia helyett védjük, óvjuk a természetet. Lehet építkezni, lehet és kell is fejleszteni, de nem a természet kárára. Legyen a vízpart mindannyiunké, betontömbök építése helyett pedig védjük meg az élővilágot!” – írja Karácsony Gergely.

Cinkos hatóságok

A Párbeszéd aláírásgyűjtést is kezdeményezett a Balatonért. Az online petíció oldalán azt írják, hogy a hatóságok cinkos hozzáállása is segíti a Balaton egy szűk elithez kerülését. Mint fogalmaznak: ”A környezetvédelmi engedélyezés részrehajló, mert a befektetők rendelik meg a hatásvizsgálatot és a befektetés megvalósítása érdekében alakítják a szakvéleményüket.

Jolly Jocker

Azt is írják, hogy „sok esetben nem ellenőrzik a helyi építési szabályzat betartását, vagy nevetségesen alacsony bírságot szabnak ki, ha valami mégis napvilágra kerül. Erre kiváló példa Tihany óvári részének beépítése, ahol az összes villa szabálytalan.” Hozzáteszik: „A kormány Jolly Jokere, az ún. „nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás státusz”, amelyet szinte bármilyen beruházás megkaphat, ezzel tovább csökkentve a törvényi és hatósági előírásokat, az ellenőrzési lehetőségeket.

Eltűnnek a szabadstrandok

A petíció írói szerint a kormányközeli oligarchák folyamatosan építik be nagy tavaink partjait, amivel súlyos környezetvédelmi károkat okoznak, és elzárják az embereket a tótól. A luxusberuházások nyomán lassan eltűnnek a szabadstrandok, a helyiek és a turisták is csak messziről nézhetik a vizet. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Itt a pink gumimatracos akcióvideó

Kiemelt kép forrása: Facebook/Párbeszéd