Átadták az Etyek-Velence szakaszt a Budapest-Balaton (BUBA) kerékpáros útvonalon. Az első szakaszt a főváros és Etyek között helyezték forgalomba június 17-én. Az új szakasz 32,6 km hosszú, mely tartalmazza a meglévő 2,9 km hosszú kerékpárutat Gyúró és Tordas között.

Részletek

A beruházás során 18 km hosszan mezőgazdasági-kerékpáros vegyes forgalmú út épült a meglévő földutak leburkolásával, 1,9 km-en Nadap és Velence között új, önálló kerékpárút épült ki, 1,2 km-en felújították a burkolatot és kerékpársávot jelöltek ki – írja a NIF.

Új híd

8,6 km-en forgalomtechnikai beavatkozásokat (felfestés és táblázás) végeztek, emellett egy új hidat építettek Pázmándon a Bágyom ér felett és átépítették vagy felújították a meglévőket. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Ők örülhetnek

Az átadásra kerülő szakasz Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap településeket és Velence városát érinti. Két új pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén, ahol padok és asztalok is vannak.

Két szakasz

Az első a 12,3 km hosszú Etyek-Tordas közötti szakasz, a második, 17,5 km hosszú Tordas-Velence rész-szakasz Tordas lakott terület határában csatlakozik a megelőző Etyek-Tordas közötti szakaszhoz. A részletes, utcára bontott ismertetést a NIF honlapján találod.

A Velencei-tónál

A szakasz Velence lakott területén éri el a Velencei-tavat és az Enyedi utcában csatlakozik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal következő, Velence-Székesfehérvár szakaszához, egyúttal a Velencei-tó körüli kerékpárúthoz.  Ide kapcsolódik: Ide még a miniszter is sportnadrágban jött: Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút Etyekig tartó 22 km-es csodaszép szakaszát, Gulyás Gergely bringán érkezett az átadóra

Útvonal

2030-ig

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár kiemelte: “A kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ebben az egyik tényező, hogy az emberek hogyan és mivel töltik a szabadidejüket.

A jövő hónapban újabb átadó lesz

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese hozzátette: “Ez egy olyan útvonalon, ahol jó megállni egy lángosra, egy fagyira, egy ebédre vagy csak gyönyörködni a táj szépségében. Fontos volt az is, hogy egy olyan megoldást válasszunk a kialakításnál, amivel a lehető legkevesebbet kell elvennünk a természeti környezetből.

Milliárdok

A projekt a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést az Etyek-Tordas szakaszon a Colas Út Zrt., a Tordas-Velence szakaszon pedig a Swietelsky Magyarország Kft. végezte, összesen nettó 2,7 milliárd forint értékben.

Korábban írtuk

Nagyon jól áll a Budapest-Balaton kerékpárút, a nyár végén az utolsó szakaszt is felavatják.

Címlapfotó: illusztráció.