Az első júniusi hétvégén összesen kilenc embert kellett kimenteni a tóból, a rendőrök négy esetben intézkedtek. A rendőrség hangsúlyozza, hogy a viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával a legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Kellemesen meleg a víz

A jó időnek köszönhetően a magyar tavak vize már 21, 22 Celsius fokos, ami jó hír a strandolni vágyóknak. Ugyanakkor veszélyeket is tartogatott a hétvége: az UV-sugárzás mértéke az erős és a nagyon erős kategóriákba esett. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felborult egy vitorlás

Balesetek is történtek az első júniusi hétvégén a Balatonon. Műszaki hibás, árboc-törött, illetve felborult vitorlás, valamint egy eltévedt SUP utasai is vízirendőrök segítségére szorultak a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

Elsőfokú viharjelzés: 45 villanás

Felhívták arra a figyelmet, hogy vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel nem szabad 500 méterre távolabb menni a parttól.

Legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor tilos fürödni, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A rendőrség hangsúlyozza, hogy a viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával a legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Itt lehet bejelentést tenni

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Ez is érdekelhet

Kiemelt kép: munkában a balatoni vízirendészek. Forrás: Police.hu