39. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyik legkedveltebb sportrendezvénye, a Balaton-átúszás, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők. A verseny rajtja idén is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand.

Idén is lesz Balaton-átúszás

Július 31-én fogják megrendezni a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezren látogathatnak el. A mai naptól kezdve a tömegsportrendezvényre már nevezni is lehet. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindig megtartják az eseményt

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az esemény szerdai felvezető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mindenkit indulásra buzdít. Hozzátette, hogy ez az idei lesz a 39. Balaton-átúszás, ami szerinte magáért beszél, ugyanis egy rendezvény sem „élhet” ilyen hosszan.

Segít az egészség megőrzéséhez

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a járvány rengeteg ágazatot nagyon rosszul érintett, az egészség megőrzéséhez viszont a sport az egyik egyedüli eszköz. Szabó Tünde kiemelte, hogy a rendezvény ideje alatt több hajó is fog felelni az úszók biztonságáért.

SUP-osok is nevezhetnek

Máth István versenyigazgató elmondta, hogy a 2021-es verseny különlegessége, hogy idén először lehet nevezni és teljesíteni a távot SUP-hajókkal. Emlékeztetett, hogy tavaly a globális járvány ellenére is több mint 8600-an vettek részt a kihívásban: közülük ezren az első alkalommal rendezett féltávot teljesítették, amire idén is lesz lehetőség. Rossz időjárás esetén az idei esőnap augusztus 1., 7., 8., 14. vagy 15. lehet.

Kell a testmozgás

Tőzsér Judit, a névadó szponzor vállalati kommunikációs cégvezetője az eseményen azt mondta, hogy a testmozgás és az egészség megőrzése kifejezetten fontos, pláne a járvány idején. Szerinte a Balaton-átúszásnál semmi sem mutatja jobban ennek fontosságát.

Ismert arcok is ott lesznek

Az eseményen az is elhangzott, hogy az átúszáson ott lesz az 1954-ben született Gurbán Béla, aki mind a 38 korábbi átúszáson részt vett. A sportrendezvényen ott lesz az a győri gimnazista lány is, aki 2020-ban a kétszázezredikként ért célba.

141 éve úszták át először a Balatont

Az első lejegyzett Balaton-átúszás  Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez kötődik, aki 141 éve 6 óra 40 perc alatt úszta le a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot. Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál Rasovszky Kristóf (57:00 perc), a nőknél pedig Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

1979 óta versenyeznek

Elhangzott még az is az eseményen, hogy 1979-ben kezdődött versenysorozat, amelyen eddig már több mint 201 ezren teljesítették a távot, így egymillió fölött van a megtett kilométerek száma, vagyis háromszor tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot.

Ezek lesznek a szabályok

A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand. A versenyen a jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvánnyal rendelkezők – és azok 18 év alatti gyermekeik, felügyeletük alatt -, valamint igazolt sportolók vehetnek részt. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balaton-átúszás – Forrás: MTI/Vasváry Tamás