Négy és fél tucat balatoni szabadstrandot gyűjtött össze az egyik honlap a tó partjáról. A déli parton van több. Azért arra ne számítson, hogy a szolgáltatások is ingyenesek lennének az adott strandokon.

Összegyűjtött szabadstrandok

A Csodálatos Balaton összegyűjtötte a balatoni szabadstrandokat, mi néhányat kiemeltünk a válogatásukból. Mindez azért érdekes, mert az elmúlt hetekben ádáz politikai vita zajlik arról, hogy lehet-e ingyen fürdeni a Balatonban. Sok helyen igen, de azért ott is apadni fog a pénztárcánk.

Balatonboglár

Fiumei strand az egészen kicsi gyermekkel érkezőknek lehet jó. Ők ugyanis beletotyoghatnak a homokos parton a Balatonba. A gyönyörű pázsitba ágyazva homokozó, hinta, mászóka, a vízben pedig labdajátékokhoz alkalmas kapuk várják a strandolókat.

Balatonföldvár

Kutyabarát fürdőhely 2500 négyzetméteres, bőven van hely a kutyáknak, a rengeteg fa pedig árnyékot nyújt. Bár a meder viszonylag hamar mélyül, de a fürdőhely melletti nádasnak köszönhetően a part közelében sekély marad a víz, így nem csak úszkálni lehet a Balatonban, hanem labdázni, frizbizni, vagy akár kergetőzni is. A fürdőhely kizárólag rendszeresen oltott és féreghajtott kutyával látogatható, és az eb oltási könyvét mindig vigyük magunkkal.

Balatonvilágos

Az Alsóréti szabadstrandnál sok dolog ingyenes. Túl azon, hogy a strand 0-24 órában látogatható. Napközben ingyenes mosdó és öltöző működik a strand területén, illetve a parkolás szintén ingyenes. A kerékpárral érkezők is természetesen találnak ingyenes kerékpár tárolási lehetőséget. Gyerekeknek egy homokozó, míg a kerékpárral érkezőknek bicikli tároló áll rendelkezésükre.

Fonyód: 

A Bélatelepi szabadstrand több mint 9000 négyzetméter zöldfelülettel rendelkezik. Csónakkikötővel, öltöző kabinokkal, büfékkel, kölcsönzővel, értékmegőrzővel, lábtenisz és kosárlabda pályákkal, és játszótérrel várja a nyaralókat. A vízmélység kisgyermekek fürdésére illetve a strand más részén úszásra is alkalmas. A Forgács fafaragó tábor két alkotása is díszíti területét. A közvetlen környezetében mintegy százötven gépkocsi parkolására van lehetőség.

Tihany

Somosi szabadstrand a településcentrumhoz közel eső strandot gyalog könnyen megközelíthetjük egy hangulatos, erdőn keresztül vezető lépcsős úton a faluból. Ha autóval érkezünk, a part menti út túloldalán, egy fizetős parkolóban hagyhatjuk az autónkat, ahol egy hangulatos étterem is várja a vendégeket.

Politikai beszólás

Az MSZP utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a Balaton-törvény szabályai alóli felmentések ügyében – mondta a szocialisták pártigazgatója. Molnár Zsolt kifejtette, elfogadhatatlannak tartják, hogy a Balaton védelméről szóló jogszabály alapján kormány- és miniszteri rendelettel is lehetőséget lehet adni a partmenti sáv beépítésére. Úgy fogalmazott, hogy a hatalom ezt kihasználva nem tartja tiszteletben az itt található értékes természeti környezetet és ingatlanokat játszik át a „haveroknak” beépítésre.

A balatoni önkormányzatok szerint minden rendben van

A Balatoni Szövetség szerint  a tulajdonos parti önkormányzatoknak nem áll sem jogában, sem szándékában a strandok területének értékesítése. 2020-ban úgy fogalmaztak: Mindannyiunk érdeke, hogy a jelenleginél ne legyen jobban túlépítve a Balaton-part.


Listánk kizárólag a CsodalatosBalaton.hu forrásmegjelöléssel és kattintható hivatkozás elhelyezéssel használható fel!