Életbe léphet az idei szezonra az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendelet, mely hat feltételhez köti az éjfél és hajnali 4 óra közötti nyitvatartást. Csak az az üzlet tarthat nyitva ekkor, amelyik eleget tesz az előírásoknak. A rendelet egyébként május 2-től hatályos.

A Petőfi-sétányt érinti

A siófoki képviselő-testület még 2022 márciusában rendeletet alkotott alapvetően a Petőfi sétány és környéke rendje, közbiztonsága és tisztasága javítása érdekében. Hatályba azonban nem léphetett a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény egy bekezdése miatt. Azután több mint egy évvel a kihirdetést követően, tavaly áprilisban a Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett a rendelet miatt, gyakorlatilag valamennyi feltételt jogszabályellenesnek minősítve.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Kúriát is megjárta a rendelet

A siófoki önkormányzati hivatal jogi véleménye alapján a képviselő-testület ezt egyhangú szavazással nem fogadta el, mire a kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért. A rendelet végül, túlnyomó részt kiállta a törvényesség próbáját a Kúria múlt év végi határozata szerint. A Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatának indokolása alapján a 9 vitatott pontból 2 esetében a kormányhivatalnak, 7 esetében a városnak adott igazat a legfőbb bírói testület.

Átdolgozták a rendeletet

Siófok önkormányzata, a kúriai döntés nyomán elvégezte a rendelet átdolgozását, s a képviselő-testület a márciusi ülésén ezt fogadta el egyhangú szavazással. Hat alapvető feltételnek kell tehát megfelelnie annak az üzletnek, amelyik éjfél és hajnali 4 óra között nyitva tartana.

Itt vannak a feltételek

  • Önálló illemhely biztosítása;
  • Limiter beépítése a zenét szolgáltató berendezésbe;
  • 100 négyzetméter alatt 1, afölött legalább 2 biztonsági őr alkalmazása;
  • Italokat csak többször használatos, úgynevezett repohárban lehet kiadni;
  • Tilos a közterületről látható erotikus táncos tevékenység;
  • Az üzlet előtti járdaszakasz napi takarítása.

Jogos és helyes a rendelet

A Kúria Önkormányzati Tanácsa múlt év végi döntésének indokolásában kiemelte, hogy „a siófoki önkormányzat jogosan és helyesen érvényesítette a helyi sajátosságokat a rendelet megalkotásakor (éjszakai szórakozóhelyek zajkibocsátása, közegészségügyi, köztisztasági problémák, stb.) közérdekből, megelőzési céllal, a területen lakók és szórakozni vágyók érdekeinek érvényesülése végett”.

Rend és tisztaság

„Döntően pert nyertünk a kormányhivatallal szemben, s most már életbe léptethetjük a rendeletet annak a 9 éve tartó szisztematikus törekvésnek a jegyében, hogy minél nagyobb rend, tisztaság, minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon” – mondta a képviselő-testület ülésén dr. Lengyel Róbert.

Családbarát város

A polgármester szerint „ezzel is a családbarát város koncepciót erősítjük, de az érdekelt vállalkozók is egyetérthetnek abban, hogy ezek a köz érdekeit szolgáló rendelkezések.”  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció