Kis, játékhajónak tűnő, vízi gépezet jelent meg a Balaton vízében a napokban. Mint kiderült, az eszköz egy vízidrón, ami a legdurvább viharok közepette is képes a tó közepén felvételeket készíteni és a kinyert adatokat közvetíteni a parton lévőknek. A drónt az Időkép működteti.

Vízidrón a Balatonon

Speciális eszköz mutatkozott be a Balatonnál, amelynek célja, hogy időjárási adatokat küldjön a meteorológiai központnak. A távolról irányítható kis szerkezet egy hajóként úszkál a vízen, elkerüli a fürdőzőket, az akadályokat és a nagyobb hajókat is, miközben a nagyobb viharokban képes akár 60 kilométer/órás sebességgel haladni – írja az ATV.

Méréseket akartak készíteni

A vízidrónt azért is helyezték a vízre, mert az Időkep.hu szeretett volna képeket, felvételeket és meteorológiai méréseket készíteni a legnagyobb balatoni viharokról, amelyeket eddig azért nem készítettek, mert nem tudták megközelíteni a viharokat az életük kockáztatása nélkül. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Igazi mérések kellettek

„Nem nagyon van adat, felvétel, nincsenek igazi mérések a viharok belsejéből” – magyarázta Nagy Gergely, az Időkep.hu tulajdonosa, aki szerint a drónnal már képesek lesznek hasznos adatokat kinyerni a balatoni viharokról.

Fontos a biztonság

A vízidrón hírére a Balaton Szövetség elnöke úgy reagált, hogy szerinte az emberek biztonsága a legfontosabb, ezért is támogatja a kezdeményezést. Úgy gondolja, hogy a meteorológiai eszköz segíthet a biztonság növelésében és az informálást segíti elő.

Segít a drón

„Azt gondolom, hogy minden jó, ami a Balatonnak és a Balaton mellett tartózkodóknak a biztonságát és az informálását segíti elő” – mondta Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke.

Horgászok is örülnek

A vízidrónnak ugyanakkor nemcsak a meteorológusok, hanem a horgászok is örvendenek, ugyanis így okostelefonon értesülhetnek egy olyan viharról, ami még a Balaton másik végében tombol. Ezzel a drón valóban nagy segítséget nyújthat a tópart közelében lévőknek.

Kiszámíthatóbbá teszi a Balatont

„Ez jó dolog, hogy tudom a Balatonról, hogy mi van. Ha napsütés van Balatonfenyvesen, de Révfülöpön nem süt a nap, akkor természetesen Balatonfenyvesre jövök, ahol napsütés van” – jelentette ki egy horgász, aki szintén támogatja a kezdeményezést.

Ez is érdekelhet

Így dolgozik a drón

A speciális vízi eszköz képes adatokat küldeni a strandok vízhőmérsékletéről, az aktuális légnyomásról, a páratartalomról és a szél sebességéről. Ezenkívül képeket és videókat is képes készíteni az áramlatokról. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hajók – Forrás: Pixabay