A családunk, barátaink és a magunk biztonsága érdekében fontos figyelni a parti viharjelző fényeket. A viharjelzés minden évben április első napjától október végéig működik a Balatonnál, Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő tónál. A Balatonnál vihar közeledtével azonnal villogni kezdenek a legmodernebb LED-technológiás fények.

A szél erősségétől függ a jelzés

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsan vagy lassan villognak

Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Ezt lehet elsőfokú jelzésnél

Fontos, hogy a parttól 500 méternél messzebb nem szabad bemenni a tóba. Ilyenkor még lehet úszni, fürdeni, felfújható és egyéb fürdőeszközt (SUP, gumicsónak, gumimatrac stb), vízibiciklit használni, valamint csónakkal közlekedni, de résen kell lenni, hogy nem emelik-e másodfokra a jelzést.

Másodfokú jelzés

A számunkra vagy családtagjainkra akár életveszélyes vihar rövid időn belüli megérkezését jelzi, ezért tilis fürödni tilos, valamint tilos csónakkal és vízibiciklivel, illetve bármely más fürdőeszközzel (SUP, gumicsónak, gumimatrac stb) közlekedni, vagy azokat használni. Számítani kell rá, hogy „porzani” fog a víz (vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90%-os páratartalmú levegő). Megnövekednek a hullámok, amelyek jelentősen megnövelik az elsodródás vagy víz nyelés veszélyét. Különösen figyeljünk gyermekeinkre, mert a másodfokú jelzés kiadását követően rövid időn belül megérkezik a vihar, amely már életveszélyes lehet nemcsak számukra, de számunkra is.

60km/h-nál erősebb szél esetén másodfokú a jelzés

Ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható.

Biztonságot ad

A viharjelzés figyelemmel kísérése saját és családunk biztonsága szempontjából fontos, legyen szó nyaralásról, pihenésről, szabadidős tevékenységről vagy csónakázásról. A Balaton és nagyobb tavaink általában saját meteorológiai sajátosságokkal rendelkeznek, melyek eltérők és az általunk megszokotthoz képest másként zajlanak le.

Csaknem 100 éves a rendszer

Elsőként a Balatonon 1934. július 8-án kezdődött a viharjelzés, amikor Hille Alfréd repülő ezredes,
meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján elindult. A kezdetben 15 riasztó állomásból álló rendszer ágyúkkal és árbocra felhúzható piros színű jelző kosarakkal jelezte a vihar közeledtét.

LED-ek a Balatonnál

Ma már több mint 50 állomás jelzi a vihar érkezését. A Balatonon körül korszerű és modern LED technológiát használó villanóegységek, míg a Tisza-tavon forgólámpás lámpatesteket használnak a hatékony jelzés érdekében. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György