Emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nem jogerősen nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélt a Székesfehérvári Törvényszék egy visszaeső vádlottat – közölte a törvényszék. Sztojka Ivánról van szó, aki részt vett Marian Cozma meggyilkolásában.

Sztojka Ivánról van szó

A közlemény szerint az elsőrendű vádlott – aki korábbi sajtóinformációk szerint a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma 2009-es meggyilkolásában részt vevő Sztojka Iván – a huzamosabb idejű szabadságvesztésből történő szabadulását követően rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezett.

Prostitúció

A férfi felvette a kapcsolatot az általa már korábban megismert, prostituáltként dolgozó sértettel, akitől elvette a  jövedelmét. A másod- és harmadrendű vádlottak bankkártyás tranzakciókkal segítették az elsőrendű vádlottat – tették hozzá.

8 és fél év

A Székesfehérvári Törvényszék az ügy elsőrendű vádlottját a nyolc év hat hónap fegyház mellett mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta a közügyektől. Emellett 1,399 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, továbbá határozott arról is, hogy büntetéséből feltételesen nem bocsátható szabadságra – írták.

Többen kaptak még börtönt

A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették a folytatólagosan elkövetett pénzmosás vádja alól.

Még nem jogerős

A törvényszék tájékoztatása szerint az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig – de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig – fenntartották.

Amikor Marian Cozma még a pályán lehetett

12 éve történt

Napra pontosan tizenkét éve történt, hogy meggyilkolták a 26 éves Marian Cozmát, a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni gyermeke elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha egyre nehezebben is képes rá – írta meg a Blikk.

Az apja azóta nagyon beteg

Az apának azóta négy szívinfarktusa volt, ráadásul decemberben tizenkét napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni, de hét végén újra ott volt a fia sírkövénél. A tragédia évfordulója még fájóbbá teszi a sebeket, amelyek sosem gyógyulnak be.

Egyszerűen leszúrták

A lap emlékeztetett: egy bűnbanda támadta meg 2009. február 8-án a 211 centis, 113 kilós román beállót és csapattársait. Cozmát szíven szúrták, a helyszínen meghalt, klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Volt, aki már szabadult

A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházzal megúszta. Őt csukták le most ismét.

Miért is engedték el Sztojka Ivánt?