12 éve szúrták le Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat játékosát. Az egyik gyilkosa, Sztojka Iván kedvezménnyel szabadult 2018-ban, de emberkereskedelem miatt újra rács mögött van.

12 éve történt

Napra pontosan tizenkét éve történt, hogy meggyilkolták a 26 éves Marian Cozmát, a Veszprém román válogatott kézilabdázóját. Édesapja, Petre azóta sem tudja feldolgozni gyermeke elvesztését. Amikor csak lehet, elmegy a sírjához, még ha egyre nehezebben is képes rá – írta meg a Blikk.

Az apja azóta nagyon beteg

Az apának azóta négy szívinfarktusa volt, ráadásul decemberben tizenkét napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. Most csak segítséggel vagy mankóra támaszkodva tud járni, de hét végén újra ott volt a fia sírkövénél. A tragédia évfordulója még fájóbbá teszi a sebeket, amelyek sosem gyógyulnak be.

Egyszerűen leszúrták

A lap emlékeztetett: egy bűnbanda támadta meg 2009. február 8-án a 211 centis, 113 kilós román beállót és csapattársait. Cozmát szíven szúrták, a helyszínen meghalt, klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Volt aki már szabadult

A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházzal megúszta.

Másodfokon enyhítettek

Másodfokon Raffael és Németh 18-18, Sztojka nyolc évet kapott. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem miatt akár nyolc évre is ítélhetik.

200 milliós kártérítés

A Blikk megírta, hogy a bíróság mintegy 200 millió forintos kártérítést ítélt meg a családnak, de a hozzátartozók még egy fillért sem láttak.

„Kifogástalan magatartás”

„Sztojka Ivánt kifogástalan magatartására való tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra helyezte” – nyilatkozta a férfi szabadulása után ügyvédje.

Prostitúcióra kényszerített egy lányt

Az enyingi férfi azonban nem bírta sokáig a szabadságot, 2019 márciusától nyár végéig prostitúcióra bírt rá egy dunaújvárosi lányt, akitől a bevételét részben vagy egészben elvette, életvitelét abból fedezte.

Elvette a pénzét

Sztojka Iván rendszeresen beszámoltatta a nőt a jövedelméről, amit vagy készpénzben vagy banki utalással kellett neki elküldenie. Ebben az általa beszervezett három bűntársa segítette, akik saját bankszámlájukról vették fel az oda utalt, prostitúcióval megkeresett pénzt, amelyet átadtak a 37 éves enyingi férfinak.

Elfogták Sztojka Ivánt

A rendőrök Sztojka Iván és társai elfogására 2019. november 13-án hajnalra bűnügyi akciót szerveztek, amelynek alkalmával valamennyiüket intézkedés alá vonták. Az otthonaikban megtartott kutatásokon a rendőrök a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

Újra börtönbe került

Az enyingi férfit elfogását követően előállították és bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették. A bíróság 2019 november 15-én elrendelte letartóztatását.

Emberkereskedelem a vád

2020 májusában a nyomozás során felmerült újabb információk alapján a büntetőeljárást kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem és kitartottság bűntette miatt folytatták Sztojka Iván ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

További balatoni bűnügyi hérekért kattints ide!

Címlapfotó: Nagy Lajos / MTI